• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Panika u Londonu, rekordan pad "dau džonsa"

Talas paničnih prodaja na globalnim berzama akcija nastavljen je i jutros na evropskom tržištu, gdje su pod uticajem grčke dužničke krize, pojeftinili svi vodeći nacionalni indeksi dionica.

 Panika u Londonu, rekordan pad "dau džonsa" Izvor: MONDO

Strahuje se, naime, od širenja dužničke krize iz Grčke na druge članice evrozone, a prije svega na dvije najugroženije zemlje - Portugaliju i Španiju.

Rojters navodi, u izvještaju iz Londona, da su berzanski ulagači zabrinuti i uslijed neizvjesnosti koja je nastala u Velikoj Britaniji, poslije jučerašnjih parlamentarnih izbora, u kojima nijedna stranka nije dobila potrebnu većinu da sama sastavi vladu.

Jutros, neposredno nakon otvaranja berzi u Evropi, britanski indeks akcija - FTSE 100 - izgubio je 1,3 odsto pređašnje vrijednosti, dok je francuski indikator CAC - 40 opao još više - za dva procenta, a njemački DAKS - 1,1 odsto.

Silazna korekcija cijena zabilježena je danas i na azijskom tržištu dionica, izvjestila je iz Tokija agencija Kjodo.

Evro je sinoć opao prema američkom takmacu, na evropskom i američkom deviznom tržištu, do najnižeg nivoa od marta prošle godine i razmjenjivao se, u jednom trenutku, za nešto više od 1,25 dolara.

Kasnije se evro donekle oporavio, jer je "preskočio" nivo od 1,26 dolara, ali berzanski stručnjaci procjenjuju da će, kratkoročno gledano, zajednička valuta 16 članica Evropske unije "testirati" kurs od 1,25 "amerikanaca".

Vrijednost evra prema dolaru ove sedmice je opala oko četiri odsto.

Evro je naglo tokom ove sedmice gubio i vrijednost prema japanskoj valuti i trenutno vrijedi 110,65 jena, što je prema podacima Rojtersa najniži kurs u minulih devet godina.

Na Njujorškoj berzi vrijednost indeksa je juče naglo opala, što je bolno podsjetilo na najcrnje dane sa početka globalne ekonomske krize 2008.

Zbog bojazni da bi dužnički problemi Grčke mogli da se preliju i na druge zemlje i da zaustave globalni ekonomski oporavak, industrijski indeks “dau džons” (Dow Jones) je u jednom trenutku naglo opao za gotovo hiljadu poena, da bi se zatim oporavio na minusu od 505 poena.

Na američkom tržištu i druga dva važna američka indeksa akcija - Standard&Purs i Nazdak - izgubili su juče više od tri procenta pređašnje vrijednosti, izvjestila je agencija Blumberg.
Tržišni analitičari ocjenjuju da je do oštrog pada cijena akcija i istovremenog smanjenja kursa evra na globalnim efektnim i valutnim bezama došlo, prije svega, zbog sve veće zabrinutosti koju među investitorima izaziva grčka finansijska kriza.

Berzanski brokeri sa zabrinutošću su preko televizije posmatrali masovne proteste na ulicama Atine, gdje građani negoduju zbog oštrih mjera štednje koje je usvojio grčki parlament.

Brokere, zaplašene mogućnošću da bi grčka kriza mogla da se proširi na druge evropske zemlje a zatim ugrozi i američku privredu, nije umirilo to što grčke vlasti rade na rješavanju dužničkih problema.

Pad indeksa ubrzala je i kompjuterska trgovina, pošto su se u jednom trenutku aktivirali programi koji automatski prodaju akcije kada cijena padne na određeni nivo. Brokeri te programe koriste da bi umanjili gubitke kada cijene padaju.

"Mislim da su mašine preuzele stvar. Nije bilo mnogo ljudske interakcije. Znamo da automatska trgovina može da vam se otrgne (kontroli) i mislim da je to ono što se danas dogodilo", izjavio je Čarli Smit, glavni rukovodilac za investicije Ford Pit Kapital Grupe.

Pad vrijednosti akcije bio je tolikih razmjera, da je samo 139 akcija zabilježilo porast vrijednosti, u poređenju sa 3.029 čija je vrijednost pala. Vodeći indeksi su u prosjeku zabilježili pad veći od četiri odsto.

Njujorška berza je proteklih mjeseci povremeno preživljavala određene potrese zbog straha za budućnost evropskih ekonomija.

(Beta-AP)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE