• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU: Ma kakva parada, svi gledamo u Grčku

Strah od širenja grčke krize je toliki da zahtJeva konstantne dogovore u EU pa su Berluskoni i Sarkozi otkazali put u Moskvu na paradu povodom Dana pobJede.

 EU: Ma kakva parada, svi gledamo u Grčku Izvor: MONDO

Strah je osnovan, ističu u subotu zapadnoevropska glasila, reagujući na noćašnji dogovor lidera evrozene u Briselu da odobre paket finansijske pomoći Grčkoj, vrijedan 110 milijardi evra.

"Evropski lideri pokušavaju da spriječe paniku, dok se grčka kriza pretvara u globalnu", piše londonski Indipendet koji se, kao i ostali britanski listovi, osvrće na tekuću finansijsku i socijalnu krizu u Grčkoj i odgovor Evropske Unije (EU) na to.

Na vanrednom sastanku u Briselu 16 lidera evro-zone založili su se, naime, za stvaranje evropskog mehanizma stabilnosti kao trajnog sisitema pomoći onim članicama koje zapadnu u finansijske teškoće, prenose njemačka glasila, pozivajući se na izjave evropskih zvaničnika.

Da je hitni sastanak lidera zemalja evrozone zaista bio "hitan" pokazala je višečasovna rasprava, u kasne noćne sate, tokom koje su predsjednici zemlja i vlada država koje koriste zajedničku valutu evro pokušavali da se dogovore oko uvođenja novih, strožijih, pravila u oblasti upravljanja javnim finansijama, ističe se agencijskim u izvještajima iz Brisela.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nikola Sarkozi pozvali su svoje evropske partnere na uvođenje jače supervizije i primenu striktnijih pravila na finansijskom tržištu, kako bi se izbjegle dužničke krize, slične onoj koja je Grčku dovela pred sam rub bankrotstva, navodi njemački Radio Dojče vele.

Istovremeno je italijanski premijer Silvio Berluskoni upozorio, kako prenosi agencija ANSA, je da se cijela evro-zona već nalazi u "vanrednom stanju".

U Rimu je u subotu objavljeno da je Berluskoni otkazao odlazak u Moskvu, na proslavu godišnjice pobjede nad fašizmom, upravo zbog dramatične krize u zoni evra i daljih konsultacija oko načina njenog rješavanja. Isto je uradio i Sarkozi.

"Svi lideri zemalja i vlada evrozone potpuno su svjesni da se suočavamo sa ozbiljnom situacijom u evrozoni", izjavio je predsjednik Savjeta Evropske Unije Herman van Rompej i dodao: "Ovde se radi o odgovornosti i solidarnosti i ovu situaciju ćemo rješavati zajedno."

Na sastanku u Briselu dogovorena je, kako je saopšteno poslije toga skupa, dublja fiskalna konsolidacija i bolja ekonomska koordinacija među članicama koje koriste jedinstvenu evropsku valutu.

Predložen je pojačani nadzor i koordinacija nacionalnih ekonomskih politika, kao i uvođenje efikasnijih sankcija za one članice koje se ne pridržavaju dogovorenih pravila, jer u ovom trenutku čak 13 od 16 članica evrozone prekoračuje dozovoljeni budžetski deficit.

Jedan od najvažnijih zaključaka sastanaka lidera 16 zemalja evrozone jeste poziv na uvođenje trajnog sistema pomoći članicama kad zapadnu u finansijske teškoće. O tome će već u nedjelju raspravljati ministri finansija EU da bi dogovorili instrumente koji bi pomogli zemljama člnicama da se odbrane od eventualnih budućih dužničkih kriza.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo najavio je da će Evropska komisija predstaviti "konkretan prijedlog za stvarnje evropskog mehanizma stabilnosti koji bi očuvao finansijsku stabilnost Evrope."

Do sada u evro-zoni nisu postojala "pravila za spasavanje", jer se smatralo da su postojeće odredbe dovoljne kako do takve "krajnje" situacije ne bi ni došlo.

Poučeni grčkom krizom lideri evrozone sada razmatraju načine za uvođenje mehanizma koji bi, između ostalog, u budućnosti, omogućio mnogo bržu akciju pomoći članicama sa ugroženim nacionalnim ekonomijama.

Nije izvjesno ni da li će grčka vlada, uprkos tome što je osigurala "najdeblji ček u istoriji" uopšte uspjeti da preživi socijalne nemire. Bez društvenog pristanka Grčka neće, kako naglašava britanska štampa, moći da ispoštuje uslove kredita.

To sad zabrinjava i velike i jake države, poput Francuske i Njemačke, koje i same imaju velike unutrašnje dugove, a čije su banke "vezane" grčkim dugovanjem, piše londonski Indipendent.

Vrijednost akcije na berzama brzama u protekla dva dana je osjetno pala, kao i kurs evra, koji je imao najveći pad u odnosu na dolar tokom posljednjih 14 mjeseci.

Japanska centralna banka ubrizgala je, po hitnom postupku, preko 20 milijardi dolara u azijska tržišta, u okviru mjera predostrožnosti i zbog toga što je, kako ističu zvaničnici u Tokiju, "grčka kriza se proširila van zone evra."

Američki predsjednik Barak Obama je razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pre njenog odlaska na vanredni evropski samit, istakavši da budno prati razvoj situacije nastale ekskalacijom grčke dužničke krize.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE