• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šveđani zbog razbojnika ukidaju krunu?

Vlastitu valutu, Šveđani bi mogli, zbog straha od raznih oblika kriminala, da u potpunosti zamijene ne evrom već virtuelnim novcem.

 Šveđani zbog razbojnika ukidaju krunu? Izvor: MONDO

"Gotovina je aut!“, kaže Maria Luk iz Švedskog sindikata banaka upućujući na aktualne statistike koje pokazuju izuzetni porast pljački i krađa, prenosi Dojče Vele pisanje Špigla.

Oko 25 posto službenika ili zaposlenih u manjim trgovinama i bankama su barem jednom bili žrtve napada; neki među njima i po nekoliko puta.

Mišljenje da bi se iz upotrebe trebalo povući švedsku krunu zastupaju i mnogobrojni drugi sindikati, udruženja preduzetnika kao i delovi vlasti. Umesto keša oni predlažu uvođenje virtualne valute.

"Stanje kada neko ide na posao i putem umire od straha da bi ga neko mogao ponovno opljačkati je u potpunosti neprihvatljivo“, naglašava Mikael Sjeberg, glavni direktor švedskog Ureda za zaštitu na radu koji je već do sada ispitao i napravio popis trgovina u kojima su pljačke takoreći na dnevnom nivou.
Keš je za kriminal

"Averzija prema gotovini počela se intenzivnije osjećati prošle jeseni kada se dogodila jedna od najspektakularnijih pljački u našoj zemlji uopće. Lopovi su se helikopterom spustili na krov vozila koje je transportovalo novac i odneli kruna u milionskom iznosu“, objašnjava Jonas Milton iz Središnje banke u Stokholmu, zadužen za pitanja alternativnog načina plaćanja – „od tada se u javnosti sve češće čuju glasovi za uvođenjem tzv. virtualne valute“.

No, osim straha od krađa, Šveđani navode i još neke druge, ništa slabije argumente. „Poznato je i da su od tri švedske krune, dve sigurno zarađene na „crnom tržištu“. Osim toga, oni koji isključivo plaćaju gotovinom, najčešće imaju razloga da nešto kriju. Poslovi kojima se bave ili usluge kojima se koriste, vrlo često nisu legalni“, dodaje Maria Luk aludirajući na vrlo unosnu iako u Švedskoj zabranjenu prostituciju.
Moguće zatvaranje 3.000 radnji

Glasovi protiv isključivog plaćanja elektronskim ili kreditnim karticama u Švedskoj su za sada najbučniji iz redova penzionera iako se, na primer i iz Sindikata trgovaca mogu čuti mišljenja da „još uvijek postoji veliki broj onih kojima je kruna ne samo navika već i neka vrsta kulturnog otpora i koji stoga radije u novčaniku nose gotovinu od raznih kartica“.

Ured za zaštitu na radu u Stokholmu, trebao bi do jeseni ove godine podneti rezultate istraživanja i rada inspektora koji trenutno ispituju rad i sigurnost u trgovinama u kojima se često događaju pljačke. U najgorem slučaju bi se tada moglo dogoditi da oko 3.000 trgovina mora s plaćanja gotovinom preći na isključivo naplaćivanje karticama.

Međutim, u velikim gradovima kao što su Stokholm, Geteborg ili Malme, u svakoj četvrtoj radnji na blagajni radi neki stranac.

„Ovi dućani zapošljavaju najviše pet osoba, otvoreni su do kasno uveče i nalaze se u onim dijelovima grada (obično u betonskim predgrađima) u kojima osim njih i ne postoje druge trgovine“, naglašava Marun Aun, predsjednica Udruženja malih preduzetnika dodajući da bi prelaz s gotovine na plaćanje isključivo karticama značio i propast većine ovih dućana čime se ne bi samo ugrozila egzistencija vlasnika već i ove delove grada lišilo i poslednje mogućnosti kupovine hljeba i mlijeka u blizini.

S obzirom da se već danas većina Šveđana radije koristi virtualnom valutom te da je lobi koji zahteva ukidanje plaćanja kešom izuzetno jak, za očekivati je da bi Švedska uskoro doista mogla ostati bez svoje dobre, stare krune.

(Dojče Vele/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE