• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS zadržala fiskalnu i monetarnu stabilnost

Uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi, RS zadržala fiskalnu i monetarnu stabilnost, izjavio ministar finansija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić.

 RS zadržala fiskalnu i monetarnu stabilnost Izvor: MONDO

On je naveo da je Srpska zadržala fiskalnu i monetarnu stabilnost pošto je ušla "sa dobrom finansijskom kondicijom u godine krize".

"To se desilo prevenstveno, jer smo imali dobru privatizaciju Telekoma i naftne industrije i napravili smo Razvojni program, koji se pretvorio u program za ublažavanje posljedica ekonomske krize", rekao je Džombić na samitu guvernera i ministara finasija zemalja regiona, koji je danas održan u Bečićima.

On je naveo i da su svi pohvalili rad Investiciono-razvojne banke.

"Značajno smo uticali na održavanje kamatnih stopa, koje su niže u odnosu na region. Kroz infrastrukturne projekte mi smo održavali javne radove i na taj način dali doprinos da se posljedice krize ublaže što više", istakao je Džombić.

Ministar finansija RS je naveo da je u godini krize u RS zabilježen privredni rast od 19 odsto.

"Možemo biti zadovoljni s obzirom da smo izmirivali sve svoje obaveze i to ćemo nastaviti u narednom periodu", najavio je Džombić.

On je rekao da danas niko ne može dati precizne odgovore na posljedice svjetske ekonomske krize, već se samo mogu razmjenjivati iskustva koje su imale države jugoistočne Evrope.

"Sada se vidi da su sve zemlje jugoistočne Evrope imale iste probleme sa svjetskom ekonomskom krizom, ne vidim da je negdje bankarski sektor imao značajnije probleme, i ne kao u zemljama Zapadne Evrope i SAD. Bankarski sektor je ostao stabilan", naglasio je Džombić.

On je primijetio da su, zbog ekonomske krize, sve države regiona posegnule za pozajmicama i kreditnim aranžmanima, što je sasvim logično, kao i da "sada treba naći model u narednom periodu, kako bi se isključila kreditna ponuda budžetima".

"Uravnoteženje budžeta treba tražiti i na prihodovnoj i na raskodnoj strani u narednom periodu od dvije do tri godine, kako bi ekonomije država jugoistočne Evrope imale izbalansirane javne prihode", rekao je Džombić.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić istakao je da ovakvi skupovi koriste kako bi učesnici podijelili razmišljanja i razmijenili instrumente kojima se bore protiv svejtske ekonomske krize.

"Sve zemlje regiona imaju različite modele monetarne politike, tako da instrumenti borbe nisu isti, ali su posljedice krize iste. Svi imamo problema sa budžetskim deficitom, imamo problema sa dolaskom stranih investicija, imamo problema sa javnom potrošnjom, i sada je važno podstaći monetarnu stabilnost, a u BiH to činimo preko Valutnog odbora i sa te strane nemamo neizvjesnosti", rekao je Kozarić.

On je istakao da slabljenje evra prema dolaru ima efekata na javni dug. "Izvoznicima to odgovara i izvoz za prvi kvartal u BiH je 26 odsto veći", rekao je Kozarić.

Govoreći o radu samita u Bečićima Kozarić je rekao da je on pokazao da "saradnja među državama regiona mora biti čvršća, jer je bankarski sektor isprepletan. "Mi moramo znati što se radi u velikim bankama u svakoj zemlji regiona", napomenuo je Kozarić.

On je naveo da su, sa druge strane, povezane i ekonomije u regionu.

"BiH su najveći spoljnotrgovinski partneri Srbija i Hrvatska, takođe i Crna Gora. Tako da smo i sa te strane upućeni jedni na druge. Moramo sarađivati jer bez koordinacije u radu nema napretka", rekao je Kozarić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE