• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kampanja TOBL-a: Prijavite stan koji izdajete

Autor SRNA

Banjalučka Turistička organizacija i gradska odjeljenja za turizam i inspekcijske poslove pokrenuli su kampanju čiji je cilj da se što više vlasnika stanova koji se izdaju na dan registruje za tu djelatnost.

 Stan Banjaluka izdavanje prijava Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO
Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Pomoćnik direktora Banjalučke Turističke organizacije Minja Šurlan rekla je Srni da je cilj kampanje, koja traje do 2. maja, da stanovništvo bude informisano o obavezi da registruje smještajne jedinice koje izdaju na dan.

"Nailazimo na problem da smještajni kapaciteti ne zadovoljavaju potražnju, a, sa druge strane, kada idete na pretraživače na `stan na dan`, za smještaj imate veliki broj neregistovanih smještaja", rekla je Šurlan.

Ona je istakla da je krajem prošle godine Turistička organizacija grada Banjaluka na internet stranici na jednom mjestu objedinila sve informacije i obrasce potrebne za registraciju.

Šurlan je dodala da se na sajtu Turističke organizacije može popuniti onlajn zahtjev za sklapanje ugovora sa ovom organizacijom, kao i linkovi i obrasci svih drugih institucija kako bi građanima bio olakšan proces registracije.

Ona je rekla da registrovane smještajne jedinice građana mogu postati dio ponude banjalučke Turističke ogranizacije, koje bi ona i promovisala.

Šurlan je navela da je teško procijeniti koliko u Banjaluci ima stanova koji se izdaju na dan, te da bi upravo njihova registracija mogla pokazati koliko u ovom gradu ima smještajnih jedinica.

Ona je istakla da bi legalizacija njihovog rada dovela i do povećanja stepena naplate boravišne takse, jer, kako je rekla, njihovi gosti tu taksu trenutno ne plaćaju.

"Registracija bi dovela do naplate takse, što su zauzvrat prihodi koji Turističkoj organizaciji omogućavaju da promoviše i poboljša turističku ponudu Banjaluke", pojasnila je Šurlan.

Načelnik gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman rekao je Srni da je teško reći koliko u Banjaluci ima "stanova na dan", budući da je dosta onih koji se iznajmljuju neregistrovani.

"Kolika je ponuda najbolje se može vidjeti na internetu, a samo mali broj stanova je prijavljen Nadamo se da ćemo kroz ovu kampanju to promijeniti", rekao je Kecman.

Kecman je istakao da najveći broj podataka o takvim stanovima planiraju da dobiju preko Zajednica etažnih vlasnika, kao i da planiraju da vlasnike tih stanova usmjere ka registraciji.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE