• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad cijena proizvoda i usluga za ličnu potrošnju

Autor Fena

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu 2019. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile pad za 0,5 posto.

Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u junu 2019. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima alkoholna pića i duvan za 0,1 posto, komunikacije za 0,3 posto, rekreacija i kultura za 0,7 posto te ostala dobra i usluge za 0,2 posto.

Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u junu ove godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je pad nivoa cijena zabilježen u odjeljcima Hrane i bezalkoholnih napitaka za 1,1 posto, odjeće i obuće za 2,9 posto, namještaja i kućanskih uređaja za 0,3 posto te prevoza za 0,2 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH na godišnjem nivou u prosjeku u BiH zabilježen je rast nivoa cijena od 0,3 posto. Nivo cijena u junu 2019. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 0,3 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 1,1 posto, alkoholna pića i duhan za 3,8 posto, stanovanje i režijski izdaci za 2,7 posto, zdravstvo za 1,0 posto, rekreacija i kultura za 1,6 posto, obrazovanje za 0,7 posto te restorani i hoteli za 0,6 posto.

Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima odjeća i obuća za 11,8 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,6 posto, komunikacija za 0,6 posto, te ostala dobra i usluge za 0,2 posto.

Indeks potrošačkih cijena u Bosni i Hercegovini izračunava se na osnovu reprezentativne liste proizvoda koju u 2019. godini čini 616 proizvoda. Svakog mjeseca prikuplja se oko 21.000 cijena na unaprijed definisanom uzorku prodajnih mjesta na dvanaest geografskih lokacija.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Lazete

MONDO REPORTAŽE