• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvezeno 11 električnih vozila, "jaguar" najskuplji

Autori mondo.ba Autori Dušan Volaš

U Bosnu i Hercegovinu je od početka godine do kraja avgusta uvezeno jedanaest automobila na električni pogon, a najskuplji je bio "jaguar I-pejs" čiji je vlasnik za njega "iskeširao" 147.746 KM.

 Uvoz i prodaja automobila u BiH Izvor: Mondo/Dušan Volaš
Izvor: Mondo/Dušan Volaš

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH saznajemo da su dadžbine za ovo vozilo uvezeno iz Poljske iznosile 33.787 KM.

Osim navedenog uvezena su i tri automobila "tesla model 3" vrijednosti oko 300 hiljada KM, šest komada "volksvagena e-up" po cijeni od 33.881 KM, kao i jedan "nisan lif" koji je koštao 53.648 KM.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oprezivaje (UIO) BiH, rekao je za Mondo da se postepeno povećava broj uvezenih električnih automobila u BiH, mada još ne u nekom značajnijem broju.

"Kod nas, nažalost, ne postoji dovoljan broj mjesta gdje se takva vozila mogu puniti što je jedan od razloga zašto se manje uvoze. Takođe, ukoliko bi postojali podsticaji da se za ta vozila umanje uvozne dažbine, to bi, sigurno rezultiralo njihovim većim uvozom", rekao je Kovačević.

Najskuplje od ukupno šest uvezenih električnih tokom prošle bilo je Teslino vozilo plaćeno nešto više od 220.673 KM, a država je inkasirala više od 50.000 KM dažbina.

Prethodne, 2017. godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u BiH je uvezeno ukupno deset automobila na električni pogon, od kojih je jedno takođe bilo Teslino vozilo, proizvedeno u Sjedinjenim Američkim Državama, ukupne vrijednosti 294.153 KM.

Uvoz polovnjaka: "Eto sreće da vozimo i Euro 4"

Električni automobili bez sumnje su vozila budućnosti, ali standard većine građana BiH govori da i dalje najviše kupuju i koriste polovna vozila do 10 hiljada KM.

Mjerama koje su stupile na snagu 1. juna odlukom Savjeta ministara BiH kojom je zabranjen uvoz polovnih automobila starije generacije motora, smanjen je uvoz polovnih vozila. Pojedini vlasnici auto kuća tvrde da je odluka smanjila i prodaju automobila, jer su noviji modeli skuplji.

Mnoge evropske vlade, zajednice i gradovi nude različite vrste stimulansa za nabavku električnih automobila. Oni variraju od djelimičnog oslobađanja od poreza, oslobađanja plaćanja registracije, pogodnosti pri korištenju ruta za autobuse u velikim gradovima i besplatnog parkiranja ili korištenja električne energije.

Najvelikodušnija u tom pogledu je Norveška, čije subvencije iznose čak 17.000 evra za kupovinu automobila na električni pogon, što je rezultiralo time da je skoro svaki peti automobil u Norveškoj te vrste, objavili su ranije mediji u BiH.

U Srpskoj najčešće kradu njemačke ''polovnjake''

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE