• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojeno: Budžet Srpske veći za 60 miliona maraka

Autor SRNA

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku rebalans budžeta Republike Srpske za 2019. godinu.

 Rebalans budžeta Republike Srpske Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Budžet sada iznosi 3,316 milijardi KM i veći je za 60,6 miliona KM ili 1,9 odsto od usvojenog budžeta Srpske za ovu godinu /3,256 milijardi KM/.

Za usvajanje rebalansa glasalo je 49 poslanika, 18 je bilo protiv, a nijedan od prisutnih 70 nije bio uzdržan.

Možda će vas zanimati

Rebalansom je planiran i budžetski suficit u iznosu od 67,6 miliona KM koji će biti usmjeren na pokriće dugova domaćim i stranim kreditorima za direktne i indirektne obaveze Srpske i dugoročne zajmove međunarodnih finansijskih institucija.

Narodna skupština je usvojila i Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu, s obzirom na to da je rebalansom uvećan i budžet.

Usvojen je i Zakon o zaštiti od požara kojim je, između ostalog, predviđeno da se za potrebe gašenja požara ili spasavanja ljudi i imovine može angažovati Helikopterski servis Srpske.

Poslanici su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju radi potrebe za razdvajanjem ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica.

Narodna skupština je usvojila i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti kojim je predviđeno da se za lica sa invaliditetom u najtežem socio-ekonomskom položaju obezbjeđuje pravo na ličnu invalidninu kao novčanu pomoć.

Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti koji će doprinijeti boljoj socijalno-ekonomskoj zaštiti nezaposlenih lica kojima bez njihove saglasnosti, krivice ili zahtjeva prestane radni odnos.

Poslanici su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima čiji je cilj zaštita investitora i unapređenje rada društava za upravljanje, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o nusproizvodima životinjskog porijekla kojim se otklanjaju nedostaci iz postojećeg zakona, omogućava potpuna primjena ovog akta i efikasnije funkcionisanje u ovoj oblasti.

Skupština je usvojila i Nacrt zakona o zaštiti mentalnog zdravlja kojim se uređuje promocija mentalnog zdravlja, prevencija i rano otkrivanje smetnji u mentalnom zdravlju.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je prvi dio sedme redovne sjednice i nastavak zakazao za utorak, 29. oktobar, u 10.00 časova.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Sposobna vlada nema sta povecala budzet dizanjem cijena evo imamo najskuplje godisnje I mjesecne putarine na svijetu za drugo nista nisu ni sposobni ali ovi idioti koji glasaju za njih to I zasluzuju

MONDO REPORTAŽE