• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska uvodi nove fiskalne kase, kod postojećih uočene malverzacije

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

U sljedećoj godini biće uveden novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj, a finansijski troškovi njegovog uvođenja ići će na teret budžeta RS.

 Nove fiskalne kase u RS Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Najavila je ovo danas u Narodnoj skupštini RS ministarka finansija RS Zora Vidović, koja je navela i da će novi fiskalni sistem “biti bolji nego u Hrvatskoj”.

- Privrednici, Privredna komora RS i Udruženja poslodavaca RS nisu raspoloženi da ulažu u drugi sistem, jer smo im 2007. godine nametnuli da oni to rade – rekla je Vidovićeva.

Možda će vas zanimati

Ona je objasnila da će Ministarstvo finansija RS sigurno uvesti novi fiskalni sistem u narednom periodu, a sigurna je da će se on isplatiti u roku od oko pola godine.

- Radi se na tome. Puno puta sam ukazivala da je potrebno uvesti nove fiskalne kase i novi softver koji će biti zaštićen i niko u njega neće moći da ubacuje svoje druge sisteme. I Srbija to radi, a i mi ćemo sigurno u narednom periodu – rekla je Vidovićeva.

Ona je objasnila da je fiskalni sistem koji je uveden prije više od deset godina bio “odličan” u to vrijeme, ali da su vremenom uočene neke malverzacije.

- Ljudi se snalaze na razne načine. Ima informatičara koji odlično poznaju sisteme i vrlo lako se može ubaciti novi sistem – kazala je Vidovićeva.

Potpredsjednica Narodne skupštine RS Sonja Karadžić – Jovičević je istakla da zna ljude koji su morali dizati kredite da bi u vrijeme fiskalizacije u RS kupili fiskalne kase i uveli ovaj sistem.

- Tada ste 'podavili' male prodavnice, koje postoje svugdje u svijetu. Želim da vas upoznam da postoji Elektrotehnički fakultet u Istočnom Sarajevu, i molim vas da se obratite njima, da sarađuju sa Ministarstvom finansija RS, da vam pomognu da se paralelni, sivi ili crni programi, pronađu i kazne – rekla je Karadžić – Jovičević.

Ona je istakla da je zatečena priznanjem ministarke finansija o nemoći da kontrolišu takve pojave.

- Kao građanin i potrošač sam šokirana što ste me svrstali u one koji, neznajući, podržavaju sive tokove ekonomije, a da me pri tome niko na to nije upozorio do danas – naglasila je Karadžić – Jovičević.

Pročitajte i ovo




Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE