• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko su bogatiji Austrijanci nakon 25 godina ulaska u EU

Autori mondo.rs Autori Tanjug

Nakon 25 godina od pristupanja Evropskoj uniji Austrija je zahvaljujući članstvu bogatija za 16 odsto, pokazuje procena ekonomskog instituta Wifo.

 Austrija i EU: Austrijanci bogatiji ulaskom u EU Izvor: iStock / Getty Images Plus/frantic00

Svakom Austrijancu će pristupanje EU doneti 1.000 šilinga, to jest 73, bilo je obećanje koje je dato građanima pre 25 godina, a u stvarnosti situacija je još pozitivnija.

"Austrijanci danas sebi mogu priuštiti za 16% više nego što bi bio slučaj da Austrija nije članica EU", ističe Wifo.

Možda će vas zanimati

Zahvaljujući blizini istočne Evrope, Austrija je mogla da profitira više od Finske i Švedske koje su u isto vreme pristupile Uniji. Pozitivnom razvoju najznačajnije je doprineo izvoz u druge države EU, koji je bio, zahvaljujući članstvu, dvostruko veći nego da Austrija nije pristupila Uniji.

Istovremeno je ukidanje carina i drugih trgovinskih prepreka pojeftinilo uvoz, što je sve doprinelo da nivo cena bude za 2,4% niži nego kada bi zemlja bila izvan EU.

To sve je vodilo ka tome da realni BDP bude veći za 16%, a normalni za "samo" 13%.

Zapošljavanje bez članstva u EU danas bi bilo za 13% manje, odnosno bilo bi za više od pola miliona manje radnih mesta, navodi se u analizi.

"Austrija je uspela da u svoju korist iskoristi geografski položaj i time je veliki ekonomski dobitnik širenja EU na istok", dodaje Wifo.

Austrijska preduzeća su veoma rano prepoznala potencijale tržišta na istoku Evrope, što je, u poređenju sa Finskom i Švedskom, bilo odlučujuće za značajno profitiranje od članstva u EU.

ZAPADNI BALKAN I KINA

Wifo polazi od toga da bi Austrija, i u slučaju širenja EU na Zapadni Balkan, ponovo bila zemlja EU koja bi najviše profitirala. Istovremeno, ekonomski institut ocenjuje da je cilj širenja na Zapadni Balkan 2025. zbog velikog zaostatka u ekonomiji, infrastrukturi i zbog političkih prepreka veoma ambiciozan ali i neophodan prevashodno zbog "opasnosti" od Kine i njenog investicionog programa "Jedan pojas, jedan put".

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE