• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rang lista: Švajcarci najbogatiji na svijetu, BiH i Srbija pri dnu tabele

Autor mondo.ba

Švajcarci su i dalje neprikosnoveni kada je u pitanju bogatstvo stanovništa, pokazuju posljednji izvještaji koji ovu naciju svrstavaju na vrh liste najbogatijih zemalja svijeta.

 Izvještaj "Credit Suisse" o bogatstvu država u svijetu Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/dragana991

Posljednji izvještaj Credit Suissea pokazuje da imovina po glavi stanovnika u Švajcarskoj iznosi 509.882 evra. Imovina po glavi stanovnika u ovoj zemlji povećana je za oko 17.000 u odnosu na 2018. godinu.

U izvještaju iz 2016. godine navodi se da je od finansijske krize 2008. godine privatna imovina odraslih Švajcaraca, izražena u dolarima, porasla za 5,3 odsto godišnje, dok je istovremeno globalno bogatstvo poraslo za samo 2,1 odsto.

Možda će vas zanimati

Građanin Hong Konga u prosjeku ima bogatstvo od 441.800 evra, a odmah iza njih su Amerikanci, s prosječnim bogatstvom od 390.426 evra. Siromašniji od nas su građani Sudana, s prosječnim bogatstvom od samo 482 evra. U Burundiju prosječno bogatstvo iznosi 550 evra, a Sijera Leoneu 626 evra, prenosi "Dnevni avaz".

Kada je riječ o zemljama u regionu, potvrđeno je da su Slovenci uvjerljivo najbogatiji - imaju imovinu u prosjeku od 110.625 evra. Prosječno bogatstvo pojedinca u Hrvatskoj je oko 56 hiljada, a u Crnog Gori deset hiljada manje.

Bogatstvo građanina BiH iznosi 25.169 evra, što je nekoliko hiljada više nego u Srbiji čiji građani imaju imovinu u prosjeku od oko 22 hiljade evra.

S druge strane, glavni gubitnik je Australija, koja je doživjela pad od 28.670 dolara od sredine 2018. godine. Primjera radi, bogatstvo stanovnika u Španiji u prosjeku je 187.400 evra, a u Argentini 9.261 evro.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE