• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS može ograničiti kupovinu u slučaju poremećaja tržišta

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Proteklih dana je zbog aktuelne situacije sa koronavirusom širom Republike Sprske bila primjetna povećana kupovina osnovnih životnih namirnica poput brašna, ulja, raznih vrsta tjestenine .

 vlada može ograničiti tržište  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ovo je izazvalo zabrinutost velikog broja građana da bi moglo doći do nedostatka određenih potrepština, ali nadležni su više puta naglasili kako ima dovoljno svih vrsta roba, dok u Ministarstvu trgovine I turizma RS za Mondo kažu da prema Zakonu Vlada RS  ima i mogućnost ograničavanja tržišta u slučajevima značajnih poremećaja na tržištu.

Naime, na pitanje da li ovo ministarstvo planira ograničiti kupovinu osnovnih životnih namirnica zbog neracionalne kupovine, kako ne bi došo do nedostatka istih, u ministarstvu su istakli kako Zakon Vladi RS pruža mogućnost da to urade, ali da za sada nema potrebe za tim jer ima dovoljno svih roba.

Možda će vas zanimati

“Vlada Republike Srpske, na osnovu odredbi Zakona o trgovini, ima mehanizme za propisivanje mjera kojima se može ograničiti tržište u slučajevima značajnih poremećaja na tržištu. Prema ovom zakonu Vlada RS može propisati privremene mjere ograničavanja tržišta, koje, izmeđuostalog, podrazumijevaju i određivanje posebnih uslova za trgovinu pojedinim proizvodima, obavezu trgovcima da korisnicima po propisanom redoslijedu isporuče određene vrste i količine proizvoda, obavezu trgovcima da formiraju i drže u rezervi određene vrste i količine proizvoda i drugo”, pojasnili su u Ministarstvu.

Istakli su da, s obzriom na trenutnu situacijuu kojoj se snabdijevanje trgovinskih objekata odvija na svakodnevnom nivou, pri čemu su evidentne redovne zalihe u trgovinskim objektima i uz nesmetano odvijanje platnog prometa sa zemljama iz kojih se najvećim dijelom uvozi roba u RS, konstatovano je da na tržištu RS nema nestašicedobara, te da, u skladu s tim, u ovom trenutku ne postoje razlozi za primjenom mjera kojima će se na bilo koji način ograničiti tržište u RS.

„Ministarstvo trgovine i turizma prati situaciju u trgovinskom sektoru i u redovnoj komunikaciji je sa subjektima u trgovini, te će, ukoliko nastupe uslovi za preduzimanje posebnih mjera, predložiti Vladi RS mjere za ograničavanje tržišta s ciljem zaštite potrošača u RS“, navode u Ministarstvu.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE