• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istražujemo: Da li je povećan broj otkaza u RS zbog virusa korona?

Autor MONDO/Brankica Spasenić

Aktuelni podaci Poreske uprave RS o zaposlenima u Srpskoj pokazuju da posljednjih dana nije bilo povećanih odjava radnika, uprkos brojnim informacijama o otkazima uzkrokovanim posljedicama širenja virusa korona.

 Istražujemo: Da li je povećan broj otkaza u RS zbog virusa korona? Izvor: Guliver/Getty Image

Kako je za Mondo potvrđeno u Poreskoj upravi RS, zaključno sa 18. martom ove godine u Republici Srpskoj je bilo nekoliko hiljada radnika više u odnosu na isti dan prošle godine.

"Poreska uprava Republike Srpske posljednjih dana ne bilježi povećan broj zahtjeva poslodavaca za odjavu radnika, kako elektronskim putem, tako ni preko šaltera Poreske uprave RS, odnosno dolaskom u prostorije Uprave", potvrdio je za Mondo direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

On je analizirao i uporedne podatke iz marta ove godine, te lani.

"Prema našoj evidencijama na dan 18. marta 2019. godine, a na osnovu podataka iz Jedinstvenog sistema za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa, bio je registrovan290.671 obveznik doprinosa po osnovama osiguranja koji se tretiraju kao zaposlenje. Takođe, na dan 18. mart 2020. godine registrovan je 297.301 obveznik doprinosa po osnovama osiguranja koji se tretiraju kao zaposlenje", istakao je Maričić.

Podatke o nezaposlenima u martu, te prijavama na biro, pokušali smo dobiti i u Zavodu za zapošljavanje RS. Međutim, oni trenutnoraspolažu samo sa podacima za februar ove godine. Tada se na njihovu evidenciju prijavilo 5.151 osoba, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine, 489 osoba više.

Prvi slučaj zaraženih COVID19 u RS zabilježen je 5. marta dok su od 16. marta zatvoreni svi ugostiteljski i brojni drugi objekti, izuzev trgovina u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi.

Premijer RS Radovan Višković je ove sedmice apelovao na poslodavce i „zamolio“ ih da ne otpuštaju radnike. Precizirano je da najveće štete trpe prevoznici u međunarodnom putničkom saobraćaju, proizvodni kapaciteti koji rade uvoz i izvoz sa zeljama EU, zatim turizam, trgovina...

"U ovom trenutku je molba, jer imamo informacije da su počela otpuštanja, da poslodavci u ovom tenutku to ne rade. Nepopularno i nekorektno je da poslije prvih sedam dana od kada je snazi kriza u RS i BiH, da se već pribjegava takvim mjerama", kazao je Višković.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE