• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mikrokreditne organizacije klize u likvidaciju

Brojne mikrokreditne organizacije u BiH, klize ka likvidaciji, jer su nespremne za organizaciono prilagođavanje novim tržišnim uslovima.

 Mikrokreditne organizacije klize u likvidaciju  Izvor: MONDO

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić ističe da su reforme u tom sektoru neminovne, ocjenjujući da je postojećih 26 mikrokreditnih organizacija previše za domaće tržište, posebno što je kriza otkrila njihovo loše upravljanje rizicima.

"Na tržištu će ubuduće opstati samo zdrave mikrokreditne organizacije koje mogu da servisiraju klijente, a klijenti svoje obaveze, dok će se ostale morati organizaciono mijenjati, spajati ili nestajati", rekao je Kozarić u ukazao da taj sektor ima čak 20 odsto kredita s problemima u redovnoj otplati, što je više nego dvostruko iznad bankarske stope, pišu "Nezavisne novine".

Organizacionu transformaciju stručnjaci uglavnom vide u izrastanju jačih društava u mikrokreditne banke, poput ranijeg slučaja sarajevske ProKredit banke, ali na tom putu ima ogromnih prepreka, a najveća je, prema mišljenju guvernera Centralne banke, nedefinisano vlasništvo mikrokreditnih organizacija.

U Udruženju mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI) priznaju da je sektor od 2009. godine zapao u probleme, a kao uzroke navode prethodni dugogodišnji snažan i nekontrolisan rast kreditnih plasmana koji mikrokreditne organizacije institucionalno nisu mogle da isprate, prezaduženost korisnika kredita i na kraju uticaj globalne krize.

Predsjednik Upravnog odbora AMFI-a Braco Erceg skeptičan je kada je riječ o opstanku manjih mikrokreditnih organizacija kroz međusobna spajanja, navodeći da "dva loša društva ne mogu roditi jedno dobro".

U Udruženju za zaštitu žiranata BiH smatraju da su se regulatorne agencije odavno morale pozabaviti ovim pitanjem zbog masovnog kršenja zakona, devijacija i krivičnih djela pri kreditnim plasmanima.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE