• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta posle nokauta: Crno zlato više nije "u minusu"

Autori mondo.rs Autori Tanjug

Cena američke sirove nafte "wti" za majsku isporuku, koja je na jučerašnjem trgovanju zabeležila istorijski dnevni pad od 306%, na minus 37,63$ za barel, oporavila se - na nešto malo iznad nule.

 Nafta posle nokauta: Crno zlato više nije "u minusu" Izvor: Guliver/Getty Images, Leonid Ikan/iStockphoto

Ovaj sunovrat, koji će bez sumnje ući u anale kao nesvakidašnji događaj na berzanskom tržištu, šokirao je investitore i gurnuo cene akcija i azijske valute nizbrdo, a medije pokrenuo da potraže odgovor na pitanje - šta se to dogodilo na tržištu crnog zlata?

Eksperti kažu da razloga za paniku nema, jer je nakon kratkotrajnog pada ispod nule, izazvanog nedostatkom skladišnih kapaciteta proizvođača i kolapsa tražnje za gorivom usled pandemije korona virusa, cena "wti" nafte (West Texas Intermediate, "laka" ameička nafta) za majsku isporuku porasla za gotovo 39 dolara, krećući se ipak na niskom nivou od 1,76 dolara za barel, prenosi Rojters.

Tolika je cena bila otprilike davne 1946. godine godine (1,63$) i to posle razornog Drugog svetskog rata.

Ovaj događaj je dosad neviđen, a pitanje da li će se ikada ponoviti više zavisi od nekog budućeg virusa nego od samog tržišta naftom koja je kao energent "u zalasku".

Svetska "zagušenja tržišta" naftom su inače retka, čak i u manjem obimu jer se o količinama, a time i o ceni, vodi računa na više mesta u svetu, od Vašingtona, preko Londona i Rijada, do Moskve i Pekinga.

Pre ovog "verovali ili ne" pada u minus, najveći pad je bio zabeležen 1980. godine. Tada je svetska proizvodnja bila prevelika za potrebe tržišta koje se s naftom opeklo u čuvenoj naftnoj krizi 1970. kada su neke zemlje bukvalno ostale bez ikakve rezerve nafte. Posebno dobro lekciju su naučili Skandinavci, koji otada prednjače u "zelenoj energiji", kako nikada više ne bi bile tako odsudno zavisne od crnog zlata.

Ali i tokom pređašnjih padova to je podrazumevalo mnogo veće razdoblje nego danas. S početka 1980-tih cena se popela na 35$ po barelu (u današnjem novcu, ako računamo inflaciju, bi to bilo više od 110$) da bi 1986. stigla na manje od 10$ (današnjih oko 25$). To je pad od 71%, a za njega je trebalo šest godina.

"NEMA RAZLOGA ZA PANIKU"

Tržišni analitičari ovaj cenovni rolerkoster objašnjavanju prirodom terminskog trgovanja, odnosno činjenicom da se kupovina ugovara za isporuku na određeni datum po ceni fiksiranoj ugovorom.

UDARAC ZA VOLSTRIT

Dešavanja s cenom "wti" nafte izazvala su težak pad indeksa na Volstritu. Industrijski indeks Dau Džons je pao za 2,44% na 23.650,44 poena, S&P 500 je izgubio 1,79% vrednosti spustivši se na 2.823,16 bodova, a tehnološki NASDAQ Kompozit je potonuo za 1,03% na 8.560,73 poena. Akcije na azijskim tržištima su pratila trend Njujorške berze. Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, oslabio je pola procenta. Japanski Nikei je pao za 1,0%, dok su obveznice i američki dolar ojačali. Na valutnim tržištima dolar, kao valuta koja važi za sigurno utočište, zabeležio je rast drugi dan uzastopno.

Kako ugovaranje isporuka za maj ističe danas, cena se obično spušta jer investitori nastoje da preostale količine "očiste" iz svojih knjiga po bilo kojoj ceni, a pri tome krajnji kupci su obično subjekti poput rafinerija ili avio-kompanije čije je poslovanje trenutno u škripcu.

Kao dodatni argument da nema razloga za paniku, navode činjenicu da cene "wti" nafte za isporuku u junu iznose 22$ po barelu, što vide kao razlog da se odahne.

Ipak, ovaj događaj je apostrofirao razorno dejstvo i intenzitet poremećaja na globalnom nivou izazvan pandemijom koronavirusa, koja je paralisala zemlje i svetsku ekonomiju, i nagoveštava male šanse za njen brz povratak rastu, dodaje britanska agencija.

Tome u prilog govore i informacije da su se u američkoj javnosti rasplamsale polemike o dinamici ponovnog pokretanja ekonomije i oporavka, pri čemu su sve intenzivnija negodovanja protiv daljeg zadržavanja mera ograničenja kretanja.

Zdravstveni stručnjaci i zakonodavci strahuju da bi Sjedinjene Države mogle da se suoče sa drugim, još smrtonosnijim talasom infekcija ukoliko prerano ublaže vanredne mere, a druge zemlje, kako se čini, favorizuju oprezan pristup.

"Presušivanje tražnje za naftom izazvano covid-19 držaće tržište pod pritiskom i dalje. Čak i ako se broj infekcija virusom smanji u narednim nedeljama, svet će još neko vreme plivati u nafti, jer je moguće da će se ekonomije sporije restartovati i raditi onim tempom koji bi garantovao snažan rast potražnje", ocenjuje Keri Krejg, globalni tržišni strateg u kompaniji J.P. Morgan aset menadžement.

S druge strane, severnomorska nafta "brent", koja se uzima kao reper za formiranje cena na svetskim tržištima, ojačala je juče za 2% procenta na 26,25$ po barelu.

Izvor: Screenshot/markets.businessinsider.com

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE