• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federalni Parlament usvojio rebalans budžeta: Veći za 11 odsto

Autor SRNA

Na vanrednoj onlajn sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH večeras je usvojen rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta od 5,5 milijardi KM, što je za 11 odsto više od dosadašnjeg ukupnog iznosa.

 Federalni Parlament usvojio rebalans budžeta: Veći za 11 odsto Izvor: FENA

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući rebalans budžeta, rekao je da se Vlada, kao predlagač budžeta, suočila sa umanjenjem prihoda od poreza i doprinosa kao posljedicom epidemije virusa korona, a, sa druge strane, sa potrebom da se planira stabilizacioni fond koji će obezbijediti značajan novac za pomoć privredi i privrednim subjektima u FBiH.

On je naveo da se projekcije na prihodovnoj strani baziraju na očekivanom padu potrošnje, prvenstveno privatne, usljed čega je očekivano smanjenje neto prihoda od indirektnih poreza 15 odsto, prihoda na dobit od 21 odsto, a doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje umanjeni su za 315 miliona KM.

Novalić je rekao da je rashodovna strana budžeta pretrpjela znatne izmjene zbog potrebe da se pomogne privredi, tako da je planirano 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju, koji će poslužiti za primjenu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u uslovima pandemije, što je dio paketa mjera Vlade FBiH za pomoć privredi i privrednim subjektima.

Dodatnih 21 milion KM planiran je rebalansom budžeta za zdravstvo, tri miliona KM za karantine i 18 miliona KM za sanaciju posljedica epidemije virusa korona.

Planirano je i 200 miliona KM kao pomoć nižim nivoima vlasti, kantonima, u borbi sa posljedicama epidemije.

Rebalans budžeta treba da usvoji Dom naroda federalnog Parlamenta.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE