• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U sarajevskom kantonu više od 5.000 radnika ostalo bez posla zbog epidemije

Autor SRNA

Na području Kantona Sarajevo trenutno je 63.194 nezaposlenih lica, među kojima je 5.165 koji su ostali bez posla kod 1.722 poslodavca od početka epidemije virusa korona.

 Sarajevo otkazi zbog korone Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

Iz kantonalne Službe za zapošljavanje saopšteno je da je podneseno 5.057 zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu, dok je 1.090 lica to pravo ostvarilo.

Najviše otkaza u Kantonu Sarajevo uočeno je u uslužnoj djelatnosti, a trenutno je evidentirano i 207 nezaposlenih u svim ostalim zanimanjima po završetku školovanja.

Možda će vas zanimati

"Mjere koje smo donijeli u svrhu rasterećenja rada opštinskih biroa u smislu pružanja alternativa u procesu prijave na biro daju rezutate. Prijave elektronskim putem, te putem pošte i besplatne telefonske linije sa preko 300 dnevnih poziva po raznim pitanjima, govore da smo učinili sve da smanjimo dolaske naših korisnika i da fizički kontakt svedemo na minimum u skladu sa uputstvima kriznog štaba", navode iz ove ustanove.

Od 18. marta do danas, sa evidencije je zbog novog zaposlenja i posredovanja u zapošljavanju, koja se odnose i na programe zapošljavanja koje su pojedinci pokrenuli prošle godine i koji su počeli davati rezultate, izbrisano je 1.078 lica.

"Na evidenciji Službe 18. marta bilo je 58.029 nezaposlenih, što je najmanji broj od njenog osnivanja. Da nije došlo do usložnjavanja epidemiološke situacije sa Kovidom-19, taj broj bi sigurno bio još manji. Mi ne odustajemo od daljih aktivnosti u tom pravcu i već imamo jasne planove za nove programe zapošljavanja prilagođene novim okolnostima i sredstvima koje će nam eventualno biti raspoloživa", ističu iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Iz Službe su naglasili da su već uradili okvirne programe za sufinansiranje zdravstvenih radnika, program posao za sve, program prekvalifikacije i dokvalifikacije, program sufinasiranja pripravnika i program za sufinansiranje lica koja su pet i više godina na birou, a da paraleno rade i na rebalansu budžeta Službe koji će prilagoditi novonastalim okolonostima i prioritetima.

"Pratimo situaciju, pravimo stalne procjene i nastojimo da budemo spremni da, po ukidanju vanrednih mjera, odmah možemo krenuti u nove projekte uz saglasnost resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo", poručuju iz Službe za zapošljavanje.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE