• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikati Telekoma Srbija protiv prodaje kompanije

Dva reprezentativna sindikata protive se odluci države da proda većinski udio te kompanije od 51 odsto "u najnepovoljnijem trenutku svjetske krize".

 Sindikati Telekoma Srbija protiv prodaje kompanije Izvor: MONDO

Predstavnici Jedinstvenog sindikata Telekoma Srbija i Sindikata Telekoma Srbija ocijenili su na konferenciji za novinare da je cijena od 2,4 milijade evra, koliko je procijenjena vrijednost kompanije, izuzetno niska i da bi, ako se ostane pri odluci o prodaji, bolje vrijeme za to bila 2013. godina.

Tada bi, kako su naveli, Telekom bio kompanija koja je vratila sva dugovanja i imala 300 milona evra dobiti godišnje.

Predsjednik Jedinstvenog sindikata Telekoma Slavoljub Kandić smatra da se privatizacijom Telekoma neće dobiti kvalitetnija usluga za korisnike, što pokazuju iskustva privatizacije sličnih kompanija u okolnim zemljama, a cijene će biti veće od današnjih, pre svega cijena pretplate.

Kandić je kazao da godišnji investicioni ciklus u Telekomu iznosi 230 miliona evra, a da tenderska dokumentacija ne obavezuje budućeg vlasnika koliko mora da investira, navodeći da će i ako bude ulaganja, to biti samo u gradovima, ali ne i na seoskim i pograničnim područjima.

Predsjednik Sindikata Telekoma Srbija Miroslav Joksimović rekao je da se iz prihoda tog preduzeća godinama dopunjava Fond penzijsko-invalidskog osiguranja, a da je samo za posljednju pomoć penzionerima od 5.000 dinara isplaćeno ukupno četiri milijarde dinara, kao i da Telekom isplaćuje najmanje dvije trećine dividendi u Srbiji, pomaže sport i kulturu, što će prodajom biti zaustavljeno.

Predstavnici sindikata su naveli da uprkos tome što se protive prodaji, rade na socijalnom programu, kako bi bili spremni za svaku situaciju, ali još uvijek ne znaju kolike će biti otpremnine za radnike.

Predsjednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović istakao je da je prodaja Telekoma pokrenuta zbog praznog budžeta Srbije, kao i zbog izbora 2012. godine, da bi novcem od prodaje mogao da se napravi neki autoput ili most, kako bi se produžio mandat Vlade. On je istakao da je Konfederacija slobodnih sindikata protiv privatizacije u vrijeme krize, zbog kratkoročnih efekata.

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je 20. oktobra tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 2,43 milijarde evra, a rok za prijavu zainteresovanih kupaca je 26. novembar.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE