• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korona povećala potražnju za placevima i vikendicama?

Autori mondo.ba Autori Dušan Volaš

Posljedice epidemije koronavirusa značajno uticala i na tržište nekretnina, trgovci u ovoj oblasti navode da je sve više građana zainteresovano za kupovinu zemljišta za gradnju kuća i vikendica.

 Cijene nekretnina u RS koronavirus Izvor: Mondo - Željko Svitlica

U banjalučkoj Agenciji za nekretnine "Euro agent" navode da je takođe povećan interes i za kućama u okolini grada što ranije nije bio slučaj.

"Očigledno da je mnogima dosadilo da budu u stanovima zbog ove situacije i polako shvataju da je prednost imati kuću izvan grada. Jedan od razloga smanjenog interesa za stanove jeste manja ponuda i previsoke cijene", istakla je Senka Gatarić-Vasilić, vlasnica "Euro agenta".

Pročitajte i ovo

Navela je da cijene placeva zavise od lokacije pa se tako u banjalučkim naseljima Lauš, Petrićevac i Motike mogu kupiti po 15 hiljada maraka u zavisnosti od položaja.

"Što se tiče placeva za vikendicu raspon cijena je od tri do 15 hiljada u zavisnosti od udaljenosti od grada. Popularne lokacije su Karanovac, Čelinac i Slatina, gdje je cijena i najveća", tvrdi Gatarićeva.

Vlasnik banjalučke Agencije za nekretnine "Senzor" Manojlo Popović tvrdi da na tržištu nekretnina ima potražnje, ali da je zbog situacije u vezi sa epidemijom korona virusa još "sve na čekanju".

"Cijene se nisu mijenjale. Najviše interesovanja za placeve je za okolinu Banjaluke i Laktaša, gdje se cijena po metru kvadratnom u zavisnosti od lokacije i položaja kreće od 20 do 100 KM", rekao nam je Popović.

Prema njegovim riječima, prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji je oko 2.500 KM, dok je za starije niža cijena i kreće se oko 1.700 KM.

Broj prodatih završenih novih stanova u Republici Srpskoj u prvom tromjesečju 2020. godine veći je u odnosu na prvo tromjesečje 2019. godine za 4,3 odsto, a u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2019. godini manji je za 36,4 odsto.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, cijene u stanogradnji u RS u prvom kvartalu 2020. godine u poređenju sa četvrtim tromjesečjem 2019. godine više su za 0,9 odsto.

"Prosječna cijena prodatih novih stanova u prvom tromjesečju 2020. godine u odnosu na prvo tromjesečje 2019. godine viša je za 2,0 osto, a u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2019. godini niža je za 5,5 osto", naveli su iz Zavoda za statistiku RS.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sasa

U Solis agenciji su iznenadjeni kolika je potraznja za vikendicama, COVID-19 je naterao mnoge da beze iz grada u prirodu.

MONDO REPORTAŽE