• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IT stručnjaci i dalje najtraženiji u BiH

Autor mondo.ba/SRNA

Najtraženija zanimanja na tržištu rada u BiH za visokobrazovna lica i dalje su ona vezana za IT sektor - IT i softver inženjer, a zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, te doktor medicine-specijalista.

 it sektor nezaposlenost inženjeri Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Zephyr18

Ovo je saopšteno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a direktor ove agencije Muamer Bandić rekao je da osim ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, te dodao da je ovog kadra i najviše na evidencijama nezaposlenih u BiH, zbog njihove hiperprodukcije.

Prema njegovim riječima, osim ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politikolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima, te profesorima, posebno razredne nastave i bošnjačkog i engleskog jezika.

Kada je riječ o potražnji za radnicima sa srednjom stručnom spremom, Bandić je naveo da je najveća potražnja za prodavačima i ugostiteljima, posebno konobarima, a i dalje su traženi operateri za unos podataka, radnici u kol-centrima.
"Od lica sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih i mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara, tekstilnih i saobraćajnih tehničara", rekao je Bandić.
On je naglasio da su traženi šivači, varioci, tesari, zidari, fasaderi, te dodao da treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih.

"S druge strane, najviše nezaposlenih ima među prodavačima, automehaničarima, bravarima, vozačima motornih vozila, frizerima, kuvarima i konobarima", rekao je Bandić.

Čestitajući maturantima u BiH završetak školovanja, Bandić je mladima skrenuo pažnju da prilikom izbora zanimanja ne vode računa o dužini ili težini školovanja, već o budućnosti i mogućnosti da naučeno primjene na radnom mjestu.
"To je najbolji način da mlade osobe nađu zaposlenje, a ne da budu samo statistika na evidencijama nezaposlenih lica", istakao je Bandić.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE