• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Huawei'' američkom ambasadoru u BiH: Nismo krivi za vaše probleme

Autor mondo.ba

"Huawei Technologies "kategorički se protivi navodima američkog ambasadora koji je apelovao na vlasti u BiH da ne kupuju 5G mrežu od kineskih kompanija jer navodno nije bezbjedna.

 Huawei reakcija Erik Nelson 5g BiH Izvor: MONDO / Marko Čavić

Ambasador SAD u BiH, Erik Nelson, objavio je nakon sastanka sa ministrom komunikacija u transporta u Savjetu ministara BiH, da BiH ne bi trebalo da uvozi kinesku 5G opremu. Nelson je upozorio "na potencijalnu štetu koja može nastati uvođenjem kineskih servisa i tehnologija."

Nelson je direktno prozvao kineske kompanije "Huawei", "ZTE" i druge i opisao ih kao nepovjerljive proizvođače koji bi mogli zloupotrebiti telekomunikacione servise građana, biznisa i vlast.

Pročitajte i ovo

Ambasador je umjesto kineskih ''ponudio'' američke kompanije, za koje je napisao da su zainteresovane  da donesu svoje znanje i tehnologiju u BiH i pomognu.

Tim povodom danas se oglasila kompanija "Huawei" koja je saopštila da "Huawei nikada nije bio glavni dobavljač za američke mreže, tako da nema potrebe da SAD krivi Huawei za svoje probleme vezane za sajber sigurnost."

"Američki ambasador nije predstavio ni dokaze, ni zrelo tehničko rešenje, niti finansijsku nadoknadu za svoj prijedlog. Takvo ponašanje nije vezano za bezbjednost mreže bilo koje zemlje, već za ambiciju koja se odnosi na ekonomsku i geostratešku prednost Amerike," smatraju u "Huaweiju"

U kompaniji navode da "Huawei" u potpunosti razumije važnost sajber bezbijednosti, ali da upravljanje sajber sigurnošću treba da se fokusira na rješavanje problema, a ne na isključivanje određenih dobavljača.

"Huawei je u poslednjih 30 godina snabdio tri milijarde ljudi širom svijeta. Nikada nije došlo do zlonamjernog sajber bezbjednosnog incidenta zbog upotrebe Huawei opreme. S ponosom možemo reći da Huawei i dalje prolazi strože testove za sajber sigurnost od bilo kog drugog dobavljača telekomunikacione opreme širom svijeta, te ga stoga široko prihvataju zemlje u Evropi i ostalim dijelovima svijeta. Uvijek smo otvoreni za diskusiju o sajber sigurnosti sa svim donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini," zaključili su u kompaniji "Huawei."

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE