• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS planira zaduženje od 30.000.000 evra za gradnju vodovoda i kanalizacija

Autor SRNA

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas da Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci /EIB/ po projektu "Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj dva" iznosi 30.000.000 evra.

 Zaduženje za vodovode i kanalizacije u BiH Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Vidovićeva je u Narodnoj skupštini istakla da su povoljni uslovi zaduženja, da bi rok otplate kredita bio 25 godina, a grejs period šest godina.

"Cilj projekata je unapređenje uslova života za oko 216.200 stanovnika na teritoriji Srpske, odnosno zaštite njihovog zdravlja i životne sredine. Trenutno su za učešće u realizaciji kandidovani projekti iz 35 opština", rekla je Vidovićeva obrazlažući navedeni prijedlog odluke.

Pročitajte i ovo

Ona je navela da je riječ o opštinama Novi Grad, Bratunac, Kozarska Dubica, Krupa na Uni, Sokolac, Šamac, Gradiška, Zvornik, Pale, Teslić, Rogatica, Kotor Varoš, Petrovo, Laktaši, Bijeljina, Milići, Vlasenica, Prnjavor, Rudo, Ugljevik, Mrkonjić Grad, Kupres, Modriča, Ljubinje, Donji Žabar, Han Pijesak, Oštra Luka, Derventa, Istočni Drvar, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Kostajnica, Istočni Stari Grad, Istočni Mostar i Trebinje.

Pored navednih opština, kaže Vidovićeva, moguće je naknadno uključenje i drugih zainteresovanih opština, a realizacija projekta može se očekivati od ove do 2024. godine uz mogućnost produženja roka uz saglasnost kreditora.

"Identifikovana vrijednost projekta bez PDV-a je 60.000.000 evra, a za njegovo finansiranje predviđeni su sljedeći izvori – 30.000.000 evra kreditnih sredstava EIB-a, 1.200.000 evra grant sredstva Evropske komisije, 28.800.000 sredstava opština ili Vlade Republike Srpske", dodala je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da projekat "Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj dva" predstavlja nastavak projekta "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske", koji je od 2010. godine finansiran kreditom Evropske investicione banke u iznosu od 50 miliona evra, IPA donatorskim sredstvima u iznosu 14,8 miliona evra, donatorskim sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju /SIDAI u iznosu od 3,2 miliona evra, te vlastitim sredstvima Vlade Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave u iznosu oko 5,4 miliona evra.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Najbolja investicija za rs bilo bi da se nekako rijese SNSD-a

MONDO REPORTAŽE