• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekstremi EU: Bugari "najjeftinije" žive, Dancima najskuplje

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Iako je formalno jedna politička organizacija EU je veoma raznovrsna po svemu a prije svega po životnom standardu i cijenama. U ovom aspektu na jednom polu su Danci, a na drugom Bugari.

 Ekstremi EU: Bugari "najjeftinije" žive, Dancima najskuplje Izvor: Guliver/ Getty Images, Urilux/E+

Danska je najskuplja za život a najjeftinija je Bugarska, činjenica je koju je evropska statistička služba Evrostat iznijela u posljednjim analizama. 

Na listi je i BiH, gdje su cijene nešto veće nego u Bugarskoj.

Potrošačke cijene (mjerenje se vrši prema procjenama nivoa kupovne snage, što znači da su u računicu uključene i nivoi plata) u Danskoj iznose čak 41% veće od prosjeka 27 zemalja EU, dok je Bugarska sa cijenama 47% manjim od prosjeka najpovoljnija članica unije. Hrvatska je na nivou od 71%, a Srbija i Crna Gora, koje su na listi kao zemlje kandidati, nalaze se na nivou od 57% odsto.

Ono što je "džabe" u Bugarskoj su alkohol i duvanski proizvodi. Nešto zašta bi Skandinavci "ubili" da bude dostupnije u Bugarskoj je 62% u odnosu na prosjek Unije.

Ali nisu samo poroci jeftini u Bugarskoj. Tamo i hoteli i restorani nude najniže cijene – 45% u odnosu na evropski prosjek, zatim odjeća je na nivou od 79% u odnosu na prosjek EU. Ista roba u Danskoj ima cijenu koja je 132% od prosjeka, prenosi BNR.

Što se kućnih elektronskih aparata tiče, oni su u Bugarskoj na nivou od 92% u odnosu na prosjek EU.

BiH NE TAKO JEFTINA

Iako smatramo da je hrana kod nas jeftinija zbog toga što su i plate (znatno) manje nego u EU, podaci Evrostata pokazuju da je cijena hrane i nealkoholnih pića u BiH na 76% prosjeka EU, mnogo većem nego što bi to moglo da se misli zbog odnosa plata.

Još je lošija situacija kada se pogleda nivo cijena odjeće i obuće, koja je gotovo u prosjeku EU – 95%.

Cijena prevoza je na 85 % prosjeka EU, a restorana/hotela na 55 %, ali zato aparate za domaćinstvo plaćamo gotovo koliko i prosječan Evopljanin, a ostalu elektroniku (televizore, kompjutere…) za 7% više od prosjeka EU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE