• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je u Neumu: Plaže pune vikendom, a Svitavu sad možete zaobići

Autor Dragana Božić

Zbog različitih prepreka za putovanje u druge zemlje, Neum je ovih dana morsko odredište o kojem se najviše priča u BiH. Kruže informacije o gužvama u hotelima, plažama, a posebno o kolonama na putu preko Svitave - jedinoj domaćoj saobraćajnici koja vodi u Neum.

 Neum ljetovanje smještaj put Izvor: MONDO

Nakon što je Hrvatska prošle sedmice za građane BiH uvela mjere samoizolacije - koje će od sutra biti ukinute - interes za direktna putovanja u Neum naglo je porastao.

Pročitajte i ovo

Međutim, iz Turističke organizacije Hercegovačko neretvanskog kantona (HNK) za Mondo su rekli da gužve u Neumu radnim danima nema, a da su protekli vikend sve plaže u Neumu bile prepune kupača.

"Ovog vikenda plaže su bile pune, ali je već danas situacija drugačija. Turistički radnici i ugostitelji su uglavnom zadovoljni, moraju biti, iako to nije ni blizu prošlogodišnje sezone. Ako se ostvari i 30 odsto od prošle sezone biće dobro", rekao je Andrija Krešić, direktor Turističke organizacije HNK-a.

Krešić je istakao da je najbitnije da se u Neumu ne pojavi virus, jer bi tada situacija sigurno bila drugačija zbog mjera koje bi se vjerovatno morale uvesti.

Mostar još nije ''proradio''

Što se tiče Mostara, koji je takođe veoma popularna turistička destinacija, Krešić kaže da u najvećem gradu Hercegovine situacija i nije tako dobra. „Mostar još nije 'proradio'. Nema gostiju, ali se nadamo da će se situacija popraviti. Ljudi uglavnom idu u posjetu Međugorju, pa svrate u Mostar, ali ove godine turista u ovom gradu ima jako malo“, rekao je Krešić.

Napominje da je jedina loša stvar, kada je u pitanju Neum, ''famozni'' put preko Svitave, na kojem je ovih dana zabilježena velika gužva.

"Put je zaista loš, ali građani BiH sada mogu koristiti put preko Hrvatske, preko Doljana do Kleka, uz potvrdu rezervisanog smještaja u Neumu", objasnio je Krešić.

Jedan Banjalučanin koji je sa porodicom ljetovao u Neumu prošle nedjelje, situaciju u jedinom primorskom gradu BiH opisuje sljedećim riječima: "Sve u svemu, u Neumu nije loše. Nema nekog sadržaja, ali za kupanje i odmaranje je super. Samo treba tražiti neki smještaj koji ima privatnu plažu, jer javnih plaža nešto nema previše".

Naš sagovornik je u Neum stigao preko Svitave i potvrđuje da put jeste loš, tačnije preuzak, pa treba voziti polako i oprezno uz nadu da će što manje automobila naići iz drugog smjera.  Dodaje da i pored gužve situacija još nije u rangu "špica sezone u Makarskoj ili Crnoj Gori".

Prirodno, cijene su u Neumu nešto drugačije nego ''na kopnu''.

"Cijene su otprilike ovakve: kafa 2 KM, sok 3 KM, malo pivo takođe. Picu možete pojesti za 10 KM, ribu za 10-20, juhu 4-5 KM...To su cijene koje sam upamtio iz restorana u koji smo išli sa plaže. Za kafu i piće sam primijetio da i ostali imaju slične cijene", nabraja naš sagovornik.

Smještaj se, sudeći po ponudi na internetu može naći u rasponu cijena od tridesetak do više od 150 KM za noć, u zavisnosti od vrste, veličine, blizine mora itd.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE