• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Top 10 IT kompanija u BiH: Evo koliko su zaradili

Autor mondo.ba

Kompanija "Prointer ITSS" na prvom je mjestu u sektoru informacionih tehnologija u BiH po ostvarenom prihodu od skoro 45 miliona KM u prošloj godini.

 Lanako Prointer TOP 10 IT kompanija u BiH Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Wavebreakmedia

Poslovni portal Akta.ba uradio je analizu TOP 10 kompanija IT sektora u BiH.

"Izuzimajući veletrgovinu, malotrgovinu i distribuciju, u analizu su ušle kompanije koje se bave proizvodnjom, odnosno računarskim programiranjem, izradom softwarea, izradom i upravljanjem bazama podataka," naveo je portal Akta.ba.

Na ovoj listi prvo mjesto po ostvarenom prihodu zauzeo je banjalučki "Prointer IT" sa 44,5 miliona prihoda, dok je po dobiti prvi "Atlantbh d.o.o." Sarajevo sa 4,6 miliona KM. "Lanako" iz Banjaluke je na trećem mjestu po prihodima (32,7 miliona KM), a na drugom po dobiti koja iznosi oko 4,4 miliona maraka.

Možda će vas zanimati

Akta.ba navodi da je prvih 10 kompanija prihodovalo 233.975.143 KM, a procjenjuje se da IT industrija u Bosni i Hercegovini generiše oko 500 miliona KM prihoda godišnje i može postati strateška privredna grana BiH.

Generalni direktor "Prointera" Bojan Vujić istakao je da je ova kompanija, prema analizi poslovnog kapitala "Akta.ba", među prvih 10 u IT sektoru u BiH, te na tronu po ostvarenim prihodima.

Vujić je naglasio da već punih pet godina grade domaću kompaniju koja se može pohvaliti kvalitetom, kadrom i društvenom odgovornošću u poslovanju u kojoj zajednički stvaraju moderno i napredno poslovno okruženje.

"Ono što `Prointer` razlikuje od ostalih je činjenica da radimo na velikim projektima sa kakvima se ni stručnjaci u mnogim drugim kompanijama nisu susretali, da smo uspjeli da osvojimo globalne tehnologije, prilagođavajući ih lokalnim potrebama i da smo uvijek davali i dajemo šansu svima da kod nas nauče ono što na nekom drugom mjestu ne bi imali priliku", rekao je Vujić za Srnu.

Vujić je istakao da IT sektor bilježi kontinuiran rast broja zaposlenih, na šta su u "Prointeru" posebno ponosni.

On je naglasio da im je kadrovska politika posebno važna, o čemu govori podatak da je kompanija, uprkos krizi svjetskih razmjera, nedavno pokrenula novu kampanju zapošljavanja.

"Pod motom `Pokreni karijeru danas`, na sasvim drugačiji i inovativan način otvorili smo vrata za sve koji žele da rade, uče i oprobaju se u vještinama koje nisu ni slutili da posjeduju", kaže Vujić.

Prema njegovim riječima, IT sektor, a prije svega ova kompanija, dokazuju da je ovo branša koja nudi ogroman potencijal i nije vezana samo za ljude sa tehničkim zanimanjima.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE