• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuska: Spremili 100 milijardi evra, da otvore 160.000 radnih mesta

Autor Georgi Mitev Šantek

Francuski premijer Žan Kasteks najavio je da će ambiciozan plane ekonomskog oporavka zemlje, vredan 100 milijardi evra, stvoriti 160.000 novih radnih mesta već do sledeće godine.

 Francuska: Spremili 100 milijardi evra, da otvore 160.000 radnih mesta Izvor: Tanjug/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Kasteks je, u izjavi za radio RTL, naveo da ovaj plan ima za cilj neutralisanje uticaja krize korona virusa na ekonomiju tokom naredne dve godine i sprečavanje većeg gubitka radnih mesta, prenosi Rojters.

Francuska vlada je ranije danas objavila svoj detaljan program podsticaja, kojim se, između ostalog, planiraju milijarde evra za javne investicije, subvencije, kao i smanjenje poreza.

Planom se predviđa izdvajanje 35 milijardi evra za jačanje konkuretnosti druge najveće ekonomije zone evra, zatim 30 milijardi za proizvodnju ekološki prihvatljivije energije i 25 milijardi za podršku zapošljavanju.

Možda će vas zanimati

Paket mera za ekonomski oporavak Francuske treba zvanično da bude prezentovan kasnije danas.

Jedan neimenovani vladin zvaničnik je rekao da Francuska, u smislu vrednosti ovog programa u odnosu na bruto domaći proizvod zemlje od oko 4%o, ubrizgava u domaću ekonomiju više javnih gotovinskih sredstava nego bilo koja druga velika evropska zemlja.

Vlada predsednika Emanuela Makrona računa da će s ovim planom do 2022. vratiti ekonomiju na nivo pre krize, nakon što ove godine bude pretrpela, kako kaže Ministarstvo finansija, najgoru posleratnu recesiju s padom koji za koji se procenjuje da će iznositi 11 posto.

Planom se predviđa smanjenje korporativnih poreza u vrednosti od 10 milijardi evra na godišnjem nivou i ulaganja u podsticanje francuskog industrijskog, građevinskog i transportnog sektora.

Prema ranijim izjavama zvaničnika, transportni sektor će dobiti 11 milijardi evra, pri čemu će 4,7 milijardi ići za železničku mrežu, obnova javnih zgrada s ciljem povećanja energetske efikasnosti biće podstaknuta sa 4,0 milijarde evra, a energetska efikasnost stambenih objekata sa 2,0 milijarde evra.

Za industrija goriva na bazi vodonika, koja se smatra ključnom u procesu tranzicije sa upotrebe fosilnih goriva, planirana su podsticajna sredstva od 2,0 milijarde evra.

Još milijardu evra biće ponuđeno u vidu direktne pomoći za industrijske projekte, uključujući 600 miliona evra podrške firmama da presele pogone iz inostranstva u Francusku.

Otprilike 80 milijardi evra ukupnih troškova ovog programa direktno će se odraziti na budžetski deficit, pri čemu će 40 milijardi evra biti nadoknađeno iz programa subvencija EU.

(MONDO/Tanjug)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE