• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arbitraže protiv BiH teške milijardu i po KM, najveća čeka odluku iz Vašingtona

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Arbitražni postupci koji se trenutno vode protiv BiH teški su oko milijardu i 500 miliona KM.

 Arbitraže protiv BiH Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ukoliko bi ovi sporovi bili izgubljeni, ogromna šteta bi išla na teret budžeta Republike Srpske jer se preduzeća iz sva tri spora nalaze na području RS.

Ako bi ove tri arbitraže okončale neslavno po RS, to bi iznosilo jednu trećinu njenog budžeta, što bi, kako su stručnjaci i ranije upozoravili bilo pogubno po republički budžet.

Konkretno, a prema podacima navedenim u Prednacrtu izvještaja o radu za 2019. godinu Pravobranilaštva BiH, kada su sporovi u pitanju definitivno "najteža" arbitraža je ona koja se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova (ICSID) protiv Bosne i Hercegovine po tužbi "Elektrogospodarstva Slovenije", a visina spora je 1.359.645.000  KM.

Možda će vas zanimati

Druga arbitraža se takođe vodi pred Međunarodnim  centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu. Kao tužioci su navedeni "Vijadukt Portorož i dr." protiv Bosne i Hercegovine, radi naknade štete i visina ovog spora je 100.000.000 KM.

"Treći arbitražni postupak je onaj pred ad hoc arbitražnom u pravnoj stvari tužitelja Gupta Nete, Navena Agarvala i 'Usha Industries' protiv Bosne i Hercegovine, radi naknade štete, a visina spora je 40.000.000 dolara (oko 66 miliona maraka)."

Kako je pojašnjeno u Prednacrtu izvještaja o radu, postupak koji se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova (ICSID) protiv Bosne i Hercegovine po tužbi „Elektrogospodarstva Slovenije“ nalazi se u fazi rasprave o osnovanosti spora.

"Radi se o vrlo značajnom arbitražnom postupku, kako sa stanovišta izuzetno visoke vrijednosti spora, tako i sa stanovišta pravne prakse koju će arbitražni tribunal zauzeti u pogledu pitanja koja su istaknuta u dosadašnjem toku postupka," istaknuto je u Izvještaju.

Kako je navedeno, u arbitražnom postupku koji se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu u pravnoj stvari tužilaca "Vijadukt Portorož i dr protiv Bosne i Hercegovine," tokom 2019. godine započeta je faza ulaganja podnesaka (tužba tužitelja i odgovor na tužbu) u postupku i postupak je u toku.

"U vođenju arbitražnog postupka Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske po tužbi tužitelja Gupta Nete, Navena Agarvala i 'Usha Industries' protiv Bosne i Hercegovine, u julu 2019. godine zaključena je glavna rasprava i čeka se donošenje odluke," dodaje se u Izvještaju.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE