• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija: Usvajanjem budžeta mogao bi biti formiran fond pomoći

Autor SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija pozdravio je usvajanje budžeta BiH, posebno jer bi mogao biti formiran fond za pomoć onima koji su pretrpjeli veliku štetu zbog epidemije virusa korona.

 Tegeltija: Usvajanjem budžeta mogao bi biti formiran fond pomoći Izvor: Anadolija - Samir Jordamović

"BiH se uspješno bori da sačuva ekonomiju, životni standard građana i spasi radna mjesta koliko se to može. Mi smo u ozbiljnoj krizi koja ne pogađa samo BiH, nego cijeli svijet", rekao je Tegeltija i dodao da je u prvom redu briga za zdravstvenu zaštitu društva, a zatim za ekonomiju i privredu.

Prema njegovim riječima, postoji nekoliko modela kako dodijeliti ta sredstva.

Možda će vas zanimati

"Gledaćemo da pomognemo i onim oblastima koje su nekako ostale po strani u ovim momentima, a takođe se suočavaju s krizom – mediji, kultura, sport... Vidjećemo kolika će ta sredstva biti", rekao je Tegeltija za "Dnevni avaz".

Predsjedavajući Savjeta ministara konstatovao je da "sada svi oni koji su izgovore za neodržavanje izbora tražili u neusvajanju budžeta više nemaju nijedan argument zbog čega ne bi trebalo održati izbore".

"Kao što sam i ranije govorio, budžet BiH nema problema da planira 4.187.000 KM za finansiranje lokalnih izbora, a sve ostalo je na Centralnoj izbornoj komisiji", dodao je Tegeltija.

Govoreći o video-samitu Atlantskog savjeta iz Vašingtona, na kojem su učestvovali i lideri zemalja zapadnog Balkana, Tegeltija je rekao da je to bila dobra prilika da se razmijene mišljenja o nalaženju najboljih odgovora na krizu prouzrokovanu virusom korona koja je pogodila ne samo BiH i zemlje regiona, već i EU i cijeli svijet.

"Procjene međunarodnih finansijskih organizacija u vezi sa krizom prouzrokovanom pandemijom virusom korona nisu nimalo optimistične i stalno se mijenjaju s obzirom na to da je pandemija i dalje u toku i da je vrlo teško procijeniti do kada će trajati", istakao je Tegeltija.

On je dodao da je evidentno da je globalna ekonomija usporena, u znatnoj mjeri je otežan i smanjen protok ljudi, robe, usluga i kapitala, te da ovakva situacija zahtijeva od ljudi koji su odgovorni za ekonomiju svojih zemalja brzu i odlučnu reakciju kako bi se oporavila privreda i vratila radna mjesta.

Prema njegovim riječima, za BiH i sve zemlje zapadnog Balkana veoma je važno koliko će pandemija trajati u zemljama EU, jer su EU i zemlje Zapadne Evrope najvažnije tržište BiH i regiona.

"Ekonomske posljedice epidemije virusa korona trajaće nekoliko godina i ekonomski oporavak regiona moguć je uz snažnu i koordinisanu regionalnu saradnju i ekonomsku integraciju, te uključivanjem u globalne lance vrijednosti s ciljem priključivanja jedinstvenom evropskom tržištu", rekao je Tegeltija.

Ističući da Savjet ministara mora biti mjesto donošenja odluka i na kojem zbog političkih tema ne smiju biti blokirana pitanja od životnog značaja za BiH, Tegeltija je konstatovao je razumljivo da, kada je riječ o imenovanju direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje, postoji interesovanje ko će njima rukovoditi ubuduće s obzirom na važnost tih institucija.

Mislim da će pregovori o imenovanju rukovodilaca u tim institucijama trajati duže nego za ostale pozicije", zaključio je Tegeltija.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE