• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privredna komora: Obezbijediti 100 miliona KM godišnje za nove tehnologije u privredi

Autor SRNA

Privredna komora Republike Srpske predložila je da se u okviru republičkog budžeta obezbijedi grant od 100 miliona KM na godišnjem nivou za tehnološko unapređenje privrede.

 Privredna komora RS inovacije Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Wavebreakmedia

Tim sredstvima bi bilo sufinansirano 30 do 40 odsto investicije u tehnologiju, dok bi preostali iznos finansirao aplikant za ta sredstva, navodi se u prijedlogu Privredne komore za program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godine.

"Ova, u prethodnom periodu, više puta predlagana mjera Komore još više dolazi do izražaja u vrijeme krize izazvane pandemijom, jer direktno utiče na razvoj privredne aktivnosti kroz njenu modernizaciju, te konkurentnost domaće proizvodnje i industrije", navode iz Privredne komore.

Možda će vas zanimati

Iz Komore ističu da je, za realizaciju ove mjere na projektnoj osnovi, neophodno definisati precizne kriterijume za dodjelu sredstava, način kontrole utroška sredstava, kao i obezbjeđenje dugoročnosti investicije s ciljem sprečavanja zloupotrebe sredstava.

U prijedlogu mjera istaknuta je i potreba da budu definisane mjere za rasterećenje rada, u okviru čega je za početak predloženo smanjenje zbirne stope doprinosa za najmanje dva odsto, a što bi se ostvarilo izmjenama postojećeg Zakona o doprinosima po hitnom postupku, tako da bi se već od početka naredne godine mogla obezbijediti primjena tog izmijenjenog zakona.

Prema mišljenju Privredne komore rasterećenje rada bi dovelo do smanjenja pojave poslovanja u sivoj, odnosno nelegalnoj zoni, što mora biti praćeno jačim mehanizmima kontrole kako bi bili obezbijeđeni uslovi da svi ispunjavaju zakonom definisane obaveze.

"U okviru Zavoda za zapošljavanje kreirati mjeru podrške koja bi bila bazirana na pozivu nezaposlenim osobama da prijave svoju poslovnu ideju namijenjenu samozapošljavanju i da za svaku uspješnu poslovnu ideju dobiju mentorsku podršku u smislu detaljnijeg razvoja ideje, sredstva za započinjanje poslovanja ili povezivanje sa privrednim društvima zainteresovanim za konkretnu poslovnu ideju", navodi se u prijedlogu mjera.

Privredna komora predlaže i da se kroz pravilnike za dodjelu podsticaja resornih ministarstava omogući ostvarivanje podsticaja za unapređenje poslovnog procesa, poslovnog modela, proizvoda ili usluge putem korištenja digitalnih alata, kao i stvaranje uslova za primjenu elektronskog potpisa, elektronskog dokumenta i elektronskog poslovanja radi jeftinijih, bržih i efikasnijih administrativnih procedura.

Komora i dalje insistira na punoj primjeni sistema dualnog obrazovanja u srednjim stručnim školama, te uvođenju istog sistema obrazovanja u visokoškolskim ustanovama, kao i stvaranju posebnih pogodnosti za razvoj IT sektora, te promociju i korištenje IT rješenja domaćih kompanija iz tog sektora.

Svojim prijedlozima mjera za program ekonomskih reformi, Privredna komora navodi i obezbjeđivanje uslova za veći angažman diplomatsko–konzularne mreže i predstavništava Republike Srpske u inostranstvu na promociji domaćih proizvoda i usluga, pronalasku izvoznih tržišta i novih partnera, posebno u vezi sa najavama da strane kompanije imaju namjeru vraćanja proizvodnih kapaciteta iz zemalja Azije i Afrike i ponovno usmjeravanje na prostore zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

Predloženo je i da se obezbijede podsticaji za uvođenje standarda u privrednim društvima, te sredstva za promociju i izlaganje privrede Srpske u inostranstvu putem sajmova, poslovnih misija, bilateralnih susreta.

Privredna komora Srpske je prošle sedmice dostavila Vladi Srpske svoj prijedlog za program ekonomskih reformi za period 2021-2023. godine.

Prijedlog programa ekonomskih reformi i prijedlog budžeta su strateški dokumenti koje priprema Vlada Republike Srpske, a usvaja Narodna skupština Srpske krajem kalendarske godine.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE