• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prihodi od indirektnih poreza manji za 609 miliona KM

Autor mondo.ba

Prihodi od indirektnih poreza za period januar - septembar 2020. godine iznosili su pet milijardi i 327 miliona KM i manji su za 609 miliona KM ili 10,27 posto u odnosu na isti period 2019. godine kada su iznosili pet milijardi i 936 miliona KM.

 Prihodi od indirektnih poreza manji za 609 miliona KM Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Kako je saopšteno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, osnovni razlog pada prihoda od indirektnih poreza je pandemija uzrokovana virusom Covid 19, koja je značajno uticala na smanjenje uvoza roba u BiH i izvoza roba iz BiH. U devet mjeseci 2020. godine uvoz roba u BiH bio manji za 15,81 posto u odnosu na isti period 2019. godine, što je znajačno uticalo na smanje prihoda prikupljenih od uvoznih dažbina. U istom periodu je došlo i do smanjenja izvoza roba iz BiH i to za 12,81 posto, što potvrđuje i smanjenju ekonomsku aktivnost u BiH od početka izbijanja pandemije. Takođe, mnogi obveznici u BiH nisu radili u punom kapacitetu, što je uticalo i na smanjenje opšte potrošnje.

PRIHODI PRIKUPLJENI U SEPTEMBRU 2020.

Samo u septembru 2020. godine prikupljeno je 624 miliona KM indirektnih poreza što je za 54 miliona KM manje u odnosu na septembar 2019. godine.

RASPODJELA PRIHODA ZA PERIOD JANUAR-SEPTEMBAR 2020. GODINE

Za finansiranje državnih institucija za period januar - septembar 2020. godine raspoređen je iznos od 581 milion KM.

U tablici ispod dat je prikaz ukupno raspoređenih sredstava entitetima i Distriktu Brčko BiH sa pripadajućim spoljnim dugom za period januar - septembar 2020. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine. Svi iznosi su iskazani u milionima KM.

Izvor: uino.gov.ba

Pored raspoređenih prihoda u tabeli iznad, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 144,6 miliona KM, Republika Srpska 95,6 miliona KM i Distrikt Brčko 4,9 miliona KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM, navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE