• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Agencija plaća više od 25 000 maraka mjesečno za zakup prostora

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH mjesečno za zakup prostora izdvaja više od 25 000 maraka, a za narednu godinu planiraju u Mostaru iznajmiti dodatni prostor za šta će im biti potrebne 24 000 KM na godišnjem nivou.

 Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bih prostor zakup  Izvor: Guliver/Getty Images/iStock/Getty Images Plus/Mokai

Konkrento, kako je navedeno u Nacrtu programa rada Agencije za 2021. godinu, prostor Agencije obuhvata prostoriije u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru.

„Prostor u Banjaluci je u vlasništvu Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, te za istiod početka 2015. godine, na osnovu potpisanog ugovora, Agencija plaća zakupninu u iznosu od 19.217,25 KM mjesečno, što na godišnjem nivou iznosi 230 607 KM,“ istaknuto je u Nacrtu.

Naglasili su da za naredne godine moraju planirati te izdatke, a prema njihovoj procjeni oni će biti u istom iznosu, ukoliko se u okviru generalnog rješavanja problema zakupa institucija BiH ne riješi problem smještaja sjedišta Agencije (izgradnjom ili kupovinom objekta u Banjaluci).

„Agencija  se kontinuirano obraća Službi za zajedničke poslove institucija BiH i kandiduje ovaj projekat kao projekat javnih investicija, očekujući rješenje ovog problema na nivou institucija BiH“, stoji u Nacrtu.

Možda će vas zanimati

Takođe, kako dodaju, prostor za smještaj arhive u Agenciji je nedovoljan, tako da je iznajmljen arhivski prostor u Banjaluci, u kome je smješten veliki dio arhive iz sjedišta u Banjaluci i Kontrolne laboratorije u Sarajevu.

Iznos mjesečne zakupnine je po trenutno važećem ugovoru 6.318 KM, godišnje 75.816 KM.Ukoliko se ne riješi na drugi način prostor za smještaj Agencije, zbog stalnog povećanja arhivske građe, koja se velikim dijelom trajno čuva, neminovno će se povećati potreba za dodatnim arhivskim prostorom,“ naglasili su u ovom dokumentu.

Kako ističu, u Mostaru je, u zgradi institucija BiH, Agenciji dodijeljen prostor od 22 metra kvadratna, što je nedovoljno za planiranih pet zaposlenih u Glavnoj kancelariji za farmakovigilansu, koja je smještena u Mostaru, tako da će, kako kažu, biti prinuđeni iznajmiti dodatni prostor, za šta je planirano 24 000 KM u 2021. godini.

Prema njihovim riječima, prostor koji Agencija koristi za smještaj Kontrolne laboratorije u Sarajevu je nedovoljan za aktivnosti laboratorije, tako da Agencija u 2021. godini planira adaptaciju određenih prostora, kao i izgradnju protivpožarnih stepenica, zbog usklađivanja uslova na lokaciji sa pozitivnim zakonskim propisima.

„Osim toga, varijanta koja bi trajnije riješila problem prostora Kontrolne laboratorije je sljedeća: činjenica da je Kontrolna laboratorija trenutnolocirana u zgradi bivšegHigijenskog zavoda, koja je u vlasništvu države BiH, ostavlja mogućnost da problem prostora riješimo na način da se izvrši preseljenje drugih institucija sa fedralnog nivoa na alternativne lokacije, a da taj prostor pripadne Kontrolnoj laboratoriji Agencije,“ istakli su u Nacrtu.

U slučaju da se u dogledno vrijeme ne realizuje ideja oko potrebnog prostora za Kontrolnu laboratoriju,Agencija će, kako navode, biti prisiljena tražiti dodatni prostor u zakup.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE