• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki napor koji ulažemo u sprečavanje nasilja nad ženama predstavlja korak prema pravednijem društvu

Autor Vesna Kerkez

Panel diskusijom “Pozitivni primjeri odgovora lokalnih zajednica na rodno zasnovano nasilje”, održanoj u četvrtak u Banjaluci, nastavljena je kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koju, uz podršku Švedske, sprovodi UN Women BiH.

 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja (1).JPG Izvor: UN Women

Cilj kampanje, koja se realizuje pod sloganom Isključimo nasilje zajedno, je skrenuti pažnju javnosti na značaj odgovornosti šire društvene zajednice u prevenciji i borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Učesnice panela razgovarale su o ulozi medija, nevladinih organizacija i institucija u prevenciji i odgovoru na rodno zasnovano nasilje, a predstavljeni su i ostvareni pomaci, poput unapređenja zakonskih regulativa i multisektorskog pristupa rodno zasnovanom nasilju.

Mersiha Zulčić, programska koodinatorica u oblasti sprečavanja nasilja nad ženama u UN Women BiH, podsjetila je da većina žena ne prijavljuje nasilje, jer društvo i dalje smatra da je to privatni problem.

Naglasila je kako je upravo zato podizanje svijesti o uključivanju cijelog društva u borbu protiv nasilja i dalje izuzetno važno.

“Trebamo otvoreno razgovarati o nasilju, javno zauzeti stav, jer svaki napor koji ulažemo u sprečavanje nasilja nad ženama predstavlja korak prema sigurnijem, pravednijem i prosperitetnijem društvu. Veća ulaganja u napore za okončanje nasilja nad ženama udvostručila su stopu osuđivanja za rodno zasnovano nasilje u 12 zemalja i dovela do jačanja čak 477 zakona ili politika za suzbijanje nasilja nad ženama i djevojkama širom svijeta”.

Među ostvarenim pomacima istaknuto je unapređenje zakonodavnog okvira Republike Srpske koji nasilje u porodici više ne tretira kao prekršaj nego isključivo kao krivično djelo, a femicid prepoznaje kao najteži oblik i posljedicu nasilja nad ženama.

Možda će vas zanimati

 Iz Fondacije Udružene žene Banjaluka podsjetili su i na rezultate trogodišnjeg projekta "Banja Luka - Grad sa nultom tolerancijom na seksualno nasilje i uznemiravanje" koji su realizovali uz podršku UN Women BiH i Švedske.

“Cilj projekta bio je osigurati bolju zaštitu žrtvama seksualnog nasilja i uznemiravanja, a izmjena zakona, obuke profesionalaca/ki koji postupaju u slučajevima seksualnog nasilja, informisanje građana/ki, kao i informisanje žrtava o njihovim pravima, samo su neke od aktivnosti koje smo poduzeli. Zabilježen je povećan broj prijava za seksualno nasilje, što se može smatrati rezultatom podizanja svijesti o značaju prijave djela koja imaju elemente seksualnog nasilja”, kazala je Gorica Ivić, izvršna direktorica Fondacije Udružene žene Banjaluka.

Koliko je u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama bitan multisektorski pristup i saradnja govorila je Tijana Arambašić – Živanović, viša stručna saradnica za edukaciju, koordinaciju i saradnju Gender cenra Republike Srpske.

„Uz podršku UN Women BiH i Švedske u proteklih pet godina smo organizovali multisektorske obuke u 25 jedinica lokalne samouprave u kojima je učestvovalo oko 300 predstavnika subjekata zaštite. U tih 25 jedinica smo uspjeli da izradimo i interne dokumente i procedure, te da uspostavimo timove za postupanje i saradnju u slučajevima nasilja u porodici i nasilja nad ženama. Sada je na nama i svim ljudima koji rade u subjektima zaštite da se potrudimo da se na terenu implementiraju ti akti“.

Edukacije budućih studenata/ica novinarstva o etičkom izvještavanju o temi nasilja nad ženama i djevojčicama izuzetno je važna kako bi se u perspektivi izbjegao senzacionalizam i zaštitile žrtve nasilja, naglasila je Jovana Mlinarević, asistentkinja na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

"U radu sa studentima analiziramo slučajeve o kojima mediji izvještavaju, procjenjujemo stepen etičnosti izvještavanja, te ukazujemo na dobre strane, ali i na propuste koji se ne bi smjeli događati u njihovom budućem profesionalnom medijskom radu“, kazala je Mlinarević.

Podsjetila je kako je ova visokoobrazovna institucija kreirala i Akcioni plan za rodnu ravnopravost za period 2022.-2026., čime su definisani važni ciljevi poput stvaranja podsticajnog okruženja za rodnu ravnopravnost, osiguranje rodne ravnopravnosti pri zapošljavanju osoblja, poboljšanje rodne ravnopravnosti na rukovodećim pozicijama te eliminacija rodno zasnovanog nasilja, uključujući i seksualno uznemiravanje.

Nakon panela u Banjaluci, kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" biće zatvorena u Sarajevu, u petak, 8.12., izložbom ilustracija i diskusijom o ulozi umjetnosti u prevenciji nasilja.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE