• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Australiji bukte požari, zabilježene ekstremne temperature

Autor Miloš Škrbić

U Australiji ekstremno velike temperature.

 Požari u Australiji decembar 2023 Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

U velikim dijelovima Australije danas je bilo sparno usljed toplotnog talasa, što je dovelo do izdavanja upozorenja na požare od strane nacionalne meteorološke službe u nekoliko država. U Novom Južnom Velsu, najnaseljenijoj državi Australije, buknulo je više od 50 požara, a u mnogim područjima, uključujući i Sidnej, državna vatrogasna služba objavila je potpunu zabranu paljenja vatre.

Agencija je saopštila na društvenoj platformi X da radi na gašenju požara više od 700 vatrogasaca širom države u trenucima "rasprostranjene velike i ekstremne opasnosti od požara". Upozorenja zbog toplotnog talasa i požara takođe su izdata za dijelove Zapadne Australije i Sjevernog teritorija. U Južnoj Australiji su prognozirani uslovi toplotnog talasa, ali još uvijek nije izdato upozorenje zbog požara, prema Meteorološkom birou.

Vruće vrijeme povećava rizik od požara tokom ionako visokorizične sezone požara, posebno usred El Ninjo događaja, koji obično dovodi do ekstremnih pojava kao što su šumski požari, cikloni i suše.
U Zapadnoj Australiji, današnja prognozirana maksimalna temperatura od 46 stepeni Celzijusa je pet stepeni iznad prosječnog maksimuma za decembar, prema podacima prognozera. U 11 časova po lokalnom vremenu, temperatura je tamo iznosila 38,8 stepeni Celzijusa.

Vlasti su upozorile na visokorizičnu sezonu požara ovog australijskog ljeta, nakon dvije mirne sezone u poređenju s požarima "Crnog ljeta" 2019-2020, kada je poginulo 33 ljudi, a uništeno područje bilo veličine Turske. U međuvremenu, u Kvinslendu se očekuje obilnija kiša, a moguće su poplave u područjima blizu turističkog grada Cairnsa.

(Mondo/Index.hr/M. Š.)  

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE