• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KGB spalio Hitlera tek 1970.

Posmrtni ostaci Adolfa Hitlera su 4. aprila 1970. spaljeni i po naređenju sovjetske tajne službe KGB bačeni u jednu rijeku u istočnoj Njemačkoj.

 KGB spalio Hitlera tek 1970. Izvor: MONDO

U dokumentu sa oznakom za tajnost, kako prenosi AP, stoji da je tadašnji šef KGB Jurij Andropov poslije konsultacija s politbiroom KPSS naredio da se unište posmrtni ostaci Hitlera.

Naredba se odnosila i na posmrtne ostatke Hitlerove žene Eve Braun te šefa nacističke propagande Jozefa Gebelsa, njegove žene i njihe sve šestoro djece. Gebelsovi su najprije otrovali djecu, a potom ubili sebe.

Operaciju pod šifrom "Arhivi" izvršila je grupa agenata KGB u Magdeburgu, tada u Njemačkoj Demokratskoj Republici, gdje su posmrtni ostaci - nakon što ih je Crvena armija premjestila iz berlinske četvrti Ratenov - tajno zakopani 21. februara 1946. u jednoj kasarni.

Ostaci su poslije spaljivanja potom bačeni u reku Bideric, u priobalnom kvartu Magdeburga. Andropov je tako odlučio kad je kasarna predata u nadležnost NDR.

Sovjetsko rukovodstvo se na potpuno satiranje svih tragova Hitlera odlučilo, jer nije željelo da njegov grob postane mjesto za slavljenje nacističkih ideala i okupljanje firerovih ideoloških sljedbenika.

Dijelovi Hitlerove lobanje i čeljusti, međutim, navodno se još drže negdje u Rusiji, prenosi FoNet.

Njemačke snage pod vođstvom Hitlera su prvi veliki poraz u Drugom svjetskom ratu doživjele u Staljingradu, zime 1941/42. U sjevernoj Africi, saveznici su zaustavili Nijemce u njihovom pokušaju da osvoje Sueski kanal i Bliski istok.

Istoričari smatraju da su ti porazi bili glavne prekretnice u Drugom svjetskom ratu, jer su poslije toga Hitlerovi vojno-taktički potezi postali iracionalni, a i zdravlje mu se pogoršalo. Lijeva ruka mu je počela nekontrolisano drhtati; neki istoričari smatraju da je bolovao od Parkinsonove bolesti.

Do kraja 1944, Sovjeti su potpuno oslobodili državu i počeli prodirati u centralnu Evropu. Saveznici su nadirali u Njemačku sa zapada. Njemačka je vojno poražena, ali Hitler je odbijao pomisao na predaju ili pregovore o predaji.

Aprila 1945, Sovjeti su bili pred Berlinom. Hitleru sa saradnici savjetovali bijeg u Austriju ili Bavarsku, ali on je bio odlučan da umre u glavnom gradu. Odbijao je svaku pomisao na izbjeglički, neizvjesni status, i kao što je obećavao od samog početka rata, izvršio je samoubistvo u trenucima bezizlaza i poraza.

Još septembra 1939. u Krol Operi, obraćajući se njemačkoj naciji, Hitler je između ostalog rekao da je ponovo obukao uniformu, koja mu je između 1914-1918. bila najsvetija, i da je neće skinuti dok ne dobije rat, a ako izgubi - on taj kraj neće dočekati.

Nešto poslije ponoći 29. aprila, završio je diktiranje svog privatnog i političkog testamenta i potom odlučio da se oženi svojom ljubavnicom Evom Braun, sa kojom je bio u vezi od 1932. godine.

Samoubistvo su izvršili zajedno, oko 15:30 časova, 30. aprila.

Adolf Hitler je zagrizao ampulu cijanida i pucao sebi u glavu, dok je Eva Hitler popila samo otrov.

Njihova tijela par minuta kasnije iznesena su u dvorište Rajhstaga, polivena sa 200 litara benzina i spaljena.

Zemni ostaci Adolfa Hitlera nikada nisu pronađeni, iako se u doba Hladnog rata o tome dosta spekulisalo.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE