• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Katalonci rešili: Referendum o otcepljenju u 2017.

Autor mondo.rs

Parlament Katalonije odlučio je većinom glasova da referendum o nezavisnost te španske pokrajine bude održan u septembru naredne godine, sa ili bez saglasnosti španske vlade. Ovoga puta referendum je obavezujući.


Za organizovanje referenduma glasala su 72 od 135 poslanika, čime je usvojen predlog regionalne vlade. Većinu su obezbedili poslanici stranaka koje podržavaju nezavisnost - koalicija “Zajedno za Da” i levičarska antikapitalistička Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) prenela je agencija EFE.

Referendum već zabranjen

Ustavni sud Španije je ranije proglasio referendum nezakonitim, jer prema ustavi iz 1978. godine referendumi mogu da se organizuju samo na teritoriji čitave države. Državno tužilaštvo je prošle sednice zatražilo desetogodišnju zabranu obavljanja svih javnih funkcija za bivšeg predsednika Katalonije Artura Masa, zbog toga što je 2014. godine organizovao neobavezujući referendum o nezavisnosti.

Regionalni parlament je 28. septembra u načelu poržao predlog predsednika Katalonije Karlesa Pudžemonta o održavanju referenduma, a danas je o tome doneta zvanična odluka.

Pudžemont je na sednici parlamenta rekao da sa Vladom Španije neće pregovarati o tome da li će referenduma biti, ali je spreman da razgovara o svim tehničkim detaljima kao što su datum održavanja, formulacija pitanja i koji procenat građana treba da podrži secesiju da bi se izjašnjavanje priznalo.

Moja ponuda da razgovaramo i dalje važi, ali upozoravam Vladu Španije da zbog njenog odugovlačenja sa slanjem odgovora nećemo prekinuti ni usporiti pripreme za referendum, rekao je Pudžemont.

Prema njegovim rečima, katalonska vlada bi do jula naredne godine trebalo da formira sve najvažnije državne organe, kako bi posle referenduma region bio spreman za odvajanje od Španije što pre je moguće.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE