• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Šangaju počinje EXPO 2010

U Šangaju svečano otvaranje 'najvećeg spektakla u istoriji svijeta'.

 U Šangaju počinje EXPO 2010 Izvor: MONDO

Kineskoj finansijskoj metropoli, ova svjetske izložba biće rekordna, sa gotovo 190 država učesnica, ali u središtu pozornosti biće sigurno zemlja domaćin, sve nadmoćnija na međunarodnoj sceni.

Organizatori EXPO-a 2010, najvećeg u istoriji, smatraju da je Kina domaćin "u trenutku u kojem ostvaruje vrlo snažan i eksplozivan rast", a "to je i trenutak u kojem svijet želi doći u Kinu".

Sigurnost  posjetilaca biće još veći izazov za kineske vlasti nego što su to bile Olimpijske igre u Pekingu, jer EXPO traje šest mjeseci, a ne tek dvije sedmice kao OI, prenosi portal Depo.ba.

Gradnja divovske poslovne četvrti Pudong počela je 1990., gotovo ni iz čega na obali rijeke Huangpu, a od tada je BDP-a Pudonga narastao 65 puta. U njemu je danas Berza, 17.000 preduzeća sa stranim kapitalom te 600 kineskih i stranih finansijskih institucija.

Kineska središnja vlada teži Šangaj učiniti međunarodnim financijskim središtem do 2020., te središtem pomorskog transporta, ali u izvedivost takvoga plana sumnjaju analitičari jer kineska je ekonomija strogo kontrolisana, a juan, nacionalna valuta, nekonvertibilna.

Tema EXPO-a 2010. je "Bolji grad, bolji život", a kineski paviljon, izvrnuta crvena piramida, od ostalih se paviljona ističe naglašenim dimenzijama. U njenoj unutrašnjosti projektuje se na 360 stepeni propagandni film "Skladna Kina", prema geslu predsjednika Hua Jiantaoa.

."Bosna i Hercegovina će se na EXPO-u 2010. predstaviti temom 'Cijela zemlja - jedan grad' i paviljonom čiji koncept predstavlja simbiozu pet elemenata: vatre, zemlje, metala, drveta i vode. Osnovna ideja je da kombiniramo energije ovih elemenata i time simbolički predstavimo multikulturalizam naših građana, društva i gradova u BiH", izjavio je ranije direktor Paviljona BiH Zoran Grujić.

Izložbeni prostor obuhvata 5,3 četvorna kilometra, što je dvaput više od površine kneževine Monako.

Otvorenju izložbe, koja će biti praćena i vatrometom, prisustvovaće brojni šefovi država, među njima južnokorejski Lee Myung-bak, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso te francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Svjetske izložbe organizuju se svakih pet godina, a posljednja je bila održana u Japanu, u gradu Aichiju. U intervalu dviju svjetskih izložaba održavaju se "međunarodne izložbe". (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE