• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo niste znali o Mirzi Delibašiću

Autor mondo.ba

O legendi sarajevske Bosne i jugoslovenske košarke Mirzi Delibašiću se manje-više sve zna. Osim ovoga…

 Ovo niste znali o Mirzi Delibašiću Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

U ponedjeljak 8. decembra navršava se tačno 13 godina od kada nas je napustio najbolji sportista 20. vijeka u Bosni i Hercegovini.

Ako je suditi po tvrdnjama njegovih prijatelja i poznanika "Kinđe" u prvom razredu Gimnazije nije bio netalentovan za košarku (!?), uz njegovu pomoć su ljudi postajali "mudri i staloženi", darovao je ekonomu Reala novi motor, što dokazuje da nije imao "zmiju u džepu", ali i nije bio baš sjajan vozač jer je "uništio čak 50 svojih automobila"!?

Legendarni košarkaš Mirza Delibašić "Kinđe" u djetinjstvu uopšte nije bio talentovan za ovaj sport, ustvrdio je njegov profesor u tuzlanskoj Gimnaziji Tomislav Gajević.

"Mnogi su govorili da je Mirza, od svih tuzlanskih klinaca, imao najmanje šansi za uspjeh u košarci. Bio je mršav i potpuno neprimjetan. Ipak... Igraju se međurazredna takmičenja u prvom razredu, a njegov razred je osrednji, ni on se ne ističe. Nije bio čak ni u konkurenciji za reprezentaciju škole. Ubrzo saznajem da je počeo trenirati košarku i situacija na početku drugog razreda srednje škole se mijenja", rekao je Gajević, a prenio "Dnevni avaz".

Bosanskohercegovački slikar Adin Hebib bio je tri decenije prijatelj s "Kinđetom".

"Od Mirze sam naučio kako biti staložen i mudar, a od Davorina Popovića ‘ters’. O Mirzi se nema šta pričati. Trebali bi mi dani i sedmice. On je svojim djelima ispisao najljepše priče o skromnom čovjeku i velikom sportisti. Mirza je genije, teško je naći riječi za njega. Ponosan sam što sam imao privilegiju da se više od 30 godina družim s njim. Ponosan sam na njega, ali i na njegovu suprugu i djecu, s kojima često provodim vrijeme".

Kakav čovjek je bio Delibašić najbolje ilustruje anegdota dok je igrao za slavni Real Madrid, gdje je radio izvjesni Anhelino kao klupski ekonom. Bio je ljubitelj motora i vozio je jedan stari i dotrajali, a nije imao novca da kupi novi. Šta mislite ko mu je kupio novi motor? Naravno, Mirza!

Izvor: MN PRESS

Od 1972. godine, Delibašić je svake sedmice išao kod sarajevskog "brice" (frizera) Omera Bašića.

"Jednom nedeljno je dolazio kod mene u radnju ako ne da se brije ili šiša, onda čisto da se vidimo. ‘Kinđe’ je bio nevjerovatan čovjek, nije mnogo pričao, ali je u isto vrijeme bio vrlo interesantan. Bio je gromada od čovjeka. Nije, kao neke ‘nazovi’ zvijezde, imao ‘zmiju u džepu’. Živio je za raju, ali mu je ona to vrlo brzo, na žalost, zaboravila. Najčešće smo sjedili u Kvarneru kod Keme Bakalovića, na sportskom centru na Kovačima... Bili smo redovni i u FIS-u. Rijetko ko zna da je on uništio 50 automobila u saobraćajnim nesrećama, ali nijednom nije bio povrijeđen", rekao je Bašić.

Mirza je rođen u Tuzli, 9. januara 1954, a preminuo je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine. Kao igrač bio je prvak Evrope, svijeta i zlatni na Olimpijadi, a kao trener je sa BiH ostvario najveći uspjeh reprezentativne košarke osvojivši osmo mjesto na Evrobasketu 1993. godine u Njemačkoj. Član je FIBA "Kuće slavnih" i uvršten među 50 najboljih košarkaša svih vremena.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC