Bora Stanković je ipak dobio najveći aplauz

Autor:

Nakon premijere filma "Bićemo prvaci sveta" o zlatnoj generaciji jugoslovenske košarke iz Ljubljane 1970. publika u Centru "Sava" je stojećim ovacijama pozdravila legendarnog čika Boru.

0
A- A A+

Bora Stanković je ipak dobio najveći aplauz Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Bora Stanković
Po scenariju, koji potpisuju Nebojša Romčević, Goran Svilačić i Gordan Mihić, film obuhvata dramu, istoriju i sport kroz priču dugu četvrt veka - od osnivanja KK Crvena zvezda posle Drugog svetskog rata do osvajanja zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine. Dotiče se i političkih prilika, a ilustracije radi, publika je negodovala na scenu u kojoj Bori Stankoviću i Aci Nikoliću stiže "vojni" poziv da iz Crvene zvezde pređu u Partizan, nakon što su postali prvaci države.

Kako je izjavio idejni tvorac Zvonimir Šimunec, glavni motiv bila je "potreba da se napravi film o dobrim, hrabrim ljudima, koji istovremeno nudi spektakl i pozitivnu poruku".

Filmsku priču "Bićemo prvaci sveta" je ispričao reditelj Darko Bajić, a glavne uloge su poverene Strahinji Blažiću koji igra Nebojšu Popovića, Borisava Stankovića tumači Aleksandar Radojičić, Radomira Šaper igra Miloš Biković i Aleksandra Nikolića Marko Janketić. Njih četvorica su tokom poklona posle beogradske premijere i stajali jedan pored drugog, a Strahinju, kome je ovo debitantski film, su dodatno morali da "poguraju" kako bi ga publika pozdravila na bis. Sergej Trifunović je vidno bio odlično raspoložen i fotografisao je poklanjanje publici Radojičića i Bikovića, dok je Amerikanac Džon Sevidž (koji je u ovom filmu igrao jednog od osnivača Svetske košarkaške federacije FIBA Vilijama Džonsa) izveo mali ples.

Nakon filmske ekipe na pozornicu Centra "Sava" izašli su i predstavnici zlatne generacije iz Ljubljane 1970. o kojoj ovo ostvarenje govori: Ivo Daneu, Srđa Kalember, Nikola Plećaš, Dragan Kapičić i kao šlag na tortu - Borislav Stanković. Svi do poslednjeg su ustali i aplaudirali jednom od očeva jugoslovenske košarke, bez koga ovaj film ne bi ni postojao. U publici su bili i ćerka Nebojše Popovića - Zvezdana (koja se kao devojčica i pojavljuje u filmu), ćerka profesora Ace Nikolića - Dubravka Nikolić Rakočević, kao i supruga i sin Radomira Šapera - Ljiljana i Srđan.
Posle beogradske premijere film "Bićemo prvaci sveta" biće prikazivan po gradovima širom Srbije u bioskopima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Leskovcu, Paraćinu, Jagodini, Somboru, Subotici, Kruševcu , Kraljevu, Užicu, Požarevcu, Vršcu… U petak će se ekipa filma pokloniti novosadskoj publici, dok je u niškom bioskopu "Vilin Grad" projekcija filma zakazana za 1. mart (19.30).

________________

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Ostale vijesti