• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaza nokautirao Napoli, Juve na vrhu!

Autor mondo.ba

Juventus savladao Napoli u velikom derbiju 25. kola Serije A. Gol odluke dva minuta prije kraja postigao rezervista Simone Zaza.

Juventus je lider Serije A nakon 25. kola!

Ekipa Masimiliijana Alegrija u Torinu je sa minimalnih 1:0 pobijedila Napoli i preuzela od njega poziciju broj jedan.

Gol vrijedan ogromna tri boda u trci za Skudeto postigao je Simone Zaza u 88. minutu, kada je već djelovalo da neće biti pobjednika, a Alegri odlučio da čuva rezultat (!) uvođenjem defanzivca umjesto napadača.

Gol Zaze
Izvor: YouTube

Napoli nije uspio da sačuva dva boda prednosti nad "starom damom" iako je u najmanju ruku bio ravnopravan protivnik, a u finišu meča pokazao i više želje da dođe do trijumfa.

Juventus sada ima 57 bodova, odnosno jedan više od Napolija i deset više od trećeplasirane Rome.

"Stara dama" golom Zaze stigla je do rekordne 15. pobjede u nizu i ujedno prekinula seriju Napolija, koji je brojao do osam.

Niz Napolitanaca prekinut je u Torinu, kao i golgeterski niz Iguaina, koji je prije ove utakmice postigao 24. gola u isto toliko utakmica.

Trener Juventusa Masimilijano Alegri znao je odakle prijeti najveća opasnost i uspješno je zaustavio Iguaina, iako mu na ruku nisu išla povreda Kjelinija prije, pa ni Bonućija tokom samog meča. Odličan je međutim u odbrani bio Andrea Barzalji, kao i Bonući do izlaska sa terena, dok je Iguain često djelovao previše nervozan i dekoncentrisan.

Veliki derbi većinom je protekao u taktičkom nadigravanju Alegrija i Mauricija Sarija, s tek nekoliko perioda u kojem su jedna ili druga ekipa pokušali da izvrše pritisak na protivnika.

Svjesni šta poraz, više nego pobjeda, znači u ovom meču obje ekipe su se disciplinovano branile, posebno Juventus, koji je uprkos domaćem terenu i prilici da konačno dođe na vrh tabele, u pojedinim trenucima stajao na tridesetak metara od svog gola.

U tako zgusnutom rasporedu snaga na sredini terena, bilo je vrlo malo prostora za kreiranje šansi, a praktično viđene su tek po jedna prilika na obje strane.

Najbolju priliku za Napoli imao je naravno Iguain, poslije odličnog centaršuta Hisaja, ali je Bonući u posljednji trenutak vrhom kopačke izbio loptu u korner.

Na drugoj strani šansu utakmice propustio je Dibala, poslije minijature Pogbe i odlične povratne lopte. Najbolji strelac Juventusa je šutirao, a lopta je prošla tik iznad prečke gola Hozea Reine.

Kako se meč približavao kraju Juventus se sve više povlačio, a Alegri izmjenom napadača Dibale za beka Sandra jasno pokazao svoje namjere u posljednjim minutama.

Strateg Juventusa je međutim nešto ranije napravio izmjenu koja je kako se ispostavilo odlučila derbi. Simone Zaza, napadač crno-bijelih koji rijetko dobija priliku, tek poslije Dibale, Mandžukića i Morate ušao je u igru i dvije minute prije kraja postao heroj Juventusa!

Zaza je dobro primio loptu na nekih 25-metara od gola, povukao malo u stranu, a potom opalio ljevicom i matirao Reinu! Lopta je pritom zakačila nekog u odbrani Napolija i prevarila Španca.

Stadion je eksplodirao, a Juventus je u preostalih nekoliko minuta sačuvao stečenu prednost i stigao do velike pobjede.

REZULTATI 25. KOLA:

Empoli - Frozinone 1:2 (0:1)
/Makarone 60 - Ćofani 17, pen 73/

Kjevo - Sasuolo 1:1 (1:1)
/Birsa 29p - Sansone 30/

Juventus - Napoli 1:0 (0:0)
/Zaza 88/

u nedelju:

Milan - Đenova 12.30
Palermo - Torino 15.00
Sampdorija - Atalanta
Udineze - Bolonja
Fiorentina - Inter 20.45

odigrano u petak:

Karpi - Roma 1:3 (0:0)
/Lazanja 61 - Dinje 56, Džeko 84, Salah 85/

u četvrtak:

Lacio - Verona 5:2 (1:0)
/Matri 44, 50, Anderson 69, Keita 82, Kandreva 90p - Greko 72, Toni 79/

TABELA: Juventus 57, Napoli 56, Roma (+1) 47, Fiorentina 46, Inter 45, Milan 40, Lacio (+1) 36, Sasuolo (+1) 35, Empoli (+1) 34, Kjevo (+1) 31, Bolonja 30, Torino 28, Atalanta 28, Udineze 27, Palermo 26, Đenova 25, Sampdorija 24, Frozinone (+1) 22, Karpi (+1) 19, Verona (+1) 15.

TOK MEČA:

DRUGO POLUVRIJEME

Kraj

'90+3 Slobodan udarac za Juventus na 17 metara, oboren je Kvardado. Nema vremena da se izvede, Daniele Orsato svira kraj

'90+1 Gabiadini, koji je maloprije ušao u igru, šutira pored gola

'88 - GOOOOOL! Zaza šutira sa 20 metara, lopta je zakačila Albiola i prevarila Reinu. Juventus vodi 1:0!

Gol Zaze
Izvor: YouTube

'86 - Zanimljiva izmjena Alegrija, umjesto napadača Dibale ušao je bek Sandro

'85 - Pogba je uzeo loptu na svojoj polovini, a onda sa njom prešao 40-ak metara. Na kraju njegov šut je izblokiran i Reina hvata loptu.

'81 - Iguain je šutirao vrlo neprecizno, Argentinac je bio i pomalo sebičan, mogao je da uposli nekog od saigrača koji su bili u boljoj poziciji

'80 - Dobra akcija Napolija koju šutom sa 30-ak metara završava Hamšik, međutim lopta odlazi daleko od gola

'77 - Prva izmjena u ekipi Napolija. Mertens mijenja Insinja.

'62 - Najbolja prilika na utakmici. Pogba je primio loptu na ivici šesnaesterca sa lijeve strane i vratio do DIbale, koji iz odlične pozicije šutira preko gola.




'58 - Masimiljano Alegri pravi i drugu izmjenu. Umjesto Morate u igri je Zaza.

'52 - Bonući ne može da nastavi meč. Umjesto njega ulazi Rugani.

'51 - Ubacivanje Juventusa na drugu stativu, Kedira je vratio do Evre, Francuz iz teške pozicije šutira preko gola

'46 - Minijatura Insinjea na početku drugog dijela, na kraju Bufon brani njegov šut iz praktično mrtvog ugla. Juventus je uzvratio kontranapadom, ali odbrana Napolija otklonila je opasnost

PRVO POLUVRIJEME

Kraj prvog poluvremena

'40 - Markizio je šutirao, ali je lopta zakačila nekog od igrača Napolija i usporila pa Reina lako hvata

'39 - Navijači Juventusa i na ovoj utakmici u 39. minutu su ćutanjem i transparentom odali poštu za 39 navijača koji su stradali u velikoj nesreći na Hejselu

'38 - Novo ubacivanje prema Iguainu, međutim Argentinac je zakasnio.

'35 - Odlična prilika za Napoli! Hisaj je centrirao, a Bonući je u posljednjem trenutku izbio loptu ispred Iguaina u korner. Najbolja prilika na utakmici!

Prilika za iguaina
Izvor: YouTube

'29 - Dibala se našao u prilici, ali je izblokiran. Juventus ponovo loše izvodi korner

'20 - Slobodan udarac za Juventus na 26-27 metara od gola. Pogba je šutirao metar od gola Reine koji je mirno ispratio let lopte.

'15 - Bonući se povrijedio u sudaru sa saigračem, Kedirom. Rugani je poslan na zagrijavanje. Juventus je na ovom meču bez standardnog štopera, Đorđa Kjelinija.

'14 - Domaći su uputili prvi šut u okvir gola, šutirao je Kvardado, Reina bez problema hvata

'10 - Juventus je kombinovao pred šesnatestercem gostiju, potom i izborio korner, međutim, ubacivanje Kvardada je bilo jako loše.

'2 - Prvi korner imao je Napoli, ali nije donio priliku da se ugrozi gol Bufona

Počeo je duel u Torinu.

NAJAVA MEČA:

Kucnuo je čas odluke u italijanskoj Seriji A. Poslije rekordnih serija pobjeda Napolija i Juventusa kojim su se izdvojili na vrhu tabale, došlo je vrijeme i za njihov međusobni okršaj.

Iako je do kraja prvenstva ostalo još mnogo, čak 13. kola, ovaj derbi mogao bi značajno uticati na odluku o šampionu Serije A.

Napoli ima priliku da pobjedom pobjegne na pet bodova prednosti, dok Juventus može da trijumfom preuzme lidersku poziciju na tabeli i tako se revanšira Napolitancima za poraz 2:1 u njihovom prvom meču ove sezone.

Ukoliko Napoli stigne do pobjede, biće to tek četvrti put u istoriji da je dobio oba meča protiv "Stare dame", poslije sezone 1957/58, 1986/87 i 2009/10.

Ovo je prvi put u istoriji da Napoli dočekuje derbi protiv Juventusa na liderskoj poziciji, sa crno-bijelima iz Torina na poziciji broj dva, a nju žele i da zadrže po svaku cijenu, pa bi i remi sigurno više odgovarao četi Mauricija Sarija nego ekipi Masimilijana Alegrija.

Proslavljeni italijanski golman Dino Zof pred ovaj meč favorizovao je svoj Juventus, rekavši da "stara dama" ima tim, dok Napoli ima Gonzala Iguaina. Sjajni Argentinac postigao je 24 gola u isto toliko utakmica, međutim, da Napoli nije samo Iguain upozorio je i trener Juventusa rekavši da Napolitanci imaju drugu najbolju odbranu u ligi i najbolji napad.

Ovo je naime duel najbolje odbrane – Juventusa koji je primio samo 15 golova i najboljeg napada – Napolija koji je postigao 53 gola.

Ovo je i duel dve ekipe koje su u najboljoj formi, Juventus je stigao do klupskog rekorda od 14 vezanih pobjeda, dok je Napoli upisao, takođe rekordnih, osam trijumfa u nizu.

Duel Juventusa i Napolija viđen je i kao duel bogatog sjevera i siromašnog juga. Taj bogati sjever vlada italijanskim fudbalom više od dvije decenije, a posljednji put titula je otišla južnije od Pijemonta i Lombardije, odnosno Torina i Milana u sezoni 2000/2001, kada je šampion bila Roma.

Napolitanci se nadaju da mogu da ponove sezonu 1986/87 kada su prvi put osvojili Skudeto. Do njega ih je tada predvodio Diego Armando Maradona, a njegov nasljednik trebao bi da bude Igauain.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC