• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizane, sramota!

Autor mondo.rs

Crno-beli posle penala eliminisani već na startu evro puta. Posle 0:0 u Beogradu, isto je bilo u Lubinu, a Poljaci su bili bolji u udarcima sa "kreča".

I pored eliminacije svi i dalje tvrde da je Partizan kvalitetniji od Zaglembja. Možda i jeste.

Ali...

Taj "bolji" Partizan za 210 minuta, protiv izrazito borbene i skormne ekipe, nije uspeo da postigne gol. Katastrofa zbog ispadanja - NIJE. Sramota, neuspeh i razočaranje - JESU i to veliko.

Partizan je takmičenje u kvalifikacijama za Ligu Evrope završio u "sezoni kupanja", u julu mesecu, što mu se prethodno dogodilo protiv moćne i jake Kroacije u sezoni 1997/1998. Dakle pre dve decenije.

Posle 0:0 u Beogradu i Lubinu, Zaglembje je bolje šutiralo penale. Darko Brašanac i Nemanja Mihajlović promašili su sa bele tačke, pa odbrana Bojana Šaranova posle šuta Marka Todorovskog nije značila mnogo.

Ko je kriv i čija je odgovornost? Svih, ali ne podjednaka...


Trenera Ivana Tomića? Svakako!

Obećao je "novi" razigrani i efikasni Partizan. Uglavnom je dobio ono što je želeo u prelaznom roku, zahvalio se onima za koje je smatrao da su višak. Udario je svoj pečat na pripremama. Razigrani "parni valjak" mogli smo da vidimo u prvom meču, ali ne i efikasan i ta činjenica koštala je Beograđane plasmana u treće kolo i dvomeča sa Dancima. Na kraju, fudbal se i igra zbog golova, a Tomićev Partizan i Zaglembje su jedina dva tima koja od preko sto dvomeča u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope nisu uspeli da postignu pogodak.

Već u Lubinu, u revanšu, Partizan nije bio ni upola agresivan i "povezan", a kamoli opasan. Po koja prilika, ali su ih imali i Poljaci.

Fudbalera? Naravno!

Doduše, početak je sezone, što nikako ne može da bude alibi. Početak sezone bio je i prošle godine kada je eliminisan Dila Gori, kada se Partizan ravnopravno nosio sa BATE Borisovim za ulazak u Ligu šampiona. Čini se, slabiji Partizan. Jednostavno, sa ovim igračima crno-beli su morali dalje.

To što je Miroslav Radović daleko od forme koje se od njega očekuje, što Mihajlović nije na nivou od prošle sezone, što je Nikola Đurđić potpuno razočarao, toliko da je ulazak Dušana Vlahovića u velikoj meri doprineo da se popravi ofanzivni utisak, što je Sederik Gogua delovao na momente izuzetno nesigurno na terenu, najmanje zanima navijače Partizana. Ne zanima ih ko nije uspeo, želeo ili nije mogao da ispuni zamisli sa klupe.

Uostalom pre samo nekoliko dana, u toku priprema, sve je delovalo odlično i skockano. Tako se pričalo... Navijači su od fudbalera želeli samo jedno - pobedu i nove evropske izazove, jer na ovako rane eliminacije nisu navikli.

Uprave? Sigurno!

Evropa je prošle sezone, dok nije osvojen Kup, bila "vadilica" za aktuelne čelnike Partizana. Kada nije išlo i kada su se ređali neuspesi u Superligi, gotovo u svakoj izjavi čulo se "Evropa, Evropa, Evropa..", da su pobedili Nemce, Holanđane... Međutim, Partizan opet nije prošao grupu, dok je klub ubedljivo izgubio titulu. Čak je već u novembru prestao da bude konkurentan Crvenoj zvezdi.

Sad mogu da se "pohvale" i da je Partizan prvi put posle 21 godine "sapleten" na prvoj prepreci u evropskim kvalifikacijama. Uostalom, pre prvog meča u Beogradu direktor crno-belih Miloš Vazura je izjavio da ulazak u Ligu Evrope nije prioritet. Posle izgovorene rečenice trebalo bi da se dobro zamisli da li je zalutao u Humsku. Ako zaista tako misli i smatra, onda definitivno nije sposoban da iznese pritisak vođenja jednog od dva najveća srpska kluba. Za to je neophodan i pobednički mentalitet, koji će preneti na igrače, na teren a ne da ga koristi isključivo u borbi za fotelju.

Raznorazne "bombe" prelaznog roka, DEVET "pojačanja", od kojih je poslednje i najveće Brazilac Leonardo stigao potpuno nespreman i nije mogao da odigra ni minut protiv Zaglembja, nisu donela ništa novo. Grobari su opet doživeli veliko razočaranje!


Utakmica...

Partizan dosta slabiji nego u Beogradu, ali i pored toga, čini se bolji od Zaglembja. Bili su nedavno i Hrvati bolji od Portugala na EURU. Možda i Poljaci. Francuzi u finalu... Pehar je podigao Kristijano Ronaldo. Već sutra se niko neće sećati da su crno-beli propustili veliki broj prilika i da su fudbaleri Zaglembja "tukli", igrali defanzivno, kvarili igru. Pamtiće svi da je Partizan ispao u 2. kolu kvalifikacija.

Za crno-bele su u penal seriji pogodili Saša Ilić, Petar Đuričković i Marko Janković, a promašili Darko Brašanac i Nemanja Mihajlović. U poljskom klubu precizni su bili Šištof Janus, Lubomir Guldan, Arkadijuš Voznijak i Jan Vlaško, dok je Aleksandru Todorovskom odbranio Bojan Šaranov.

Partizan je imao nekoliko ozbiljnih napada na početku utakmice u Lubinu, ali bez uspeha, a Zaglembje je posle 20-ak minuta preuzelo inicijativu i u 31. minutu imalo veliku šansu preko Lukaša Pjateka, ali je odbranio Šaranov.

Crno-beli su pred poluvreme mogli do gola preko Sedrika Gogue, koji je šutirao glavom posle kornera Nemanje Mihajlovića, ali je lopta otišla preko gola.

Ni u drugom poluvremenu nije bilo većih prilika, osim velike šanse Zaglebja u 63. minutu. Jan Vlaško je izveo korner, a jedan od igrača domaćeg tima je šutirao glavom, loptu je zakačio Everton i ona je posle toga pogodila stativu.

Jednu od retkih prilika za Partizan imao je Miroslav Radović, koji je u 78. minutu šutirao sa 16 metara, ali je lopta zakačila protivničkog igrača i otišla u korner. Produžeci nisu doneli dva uzbuđenja.

Pošto Poljaci nisu iskoristili priliku, najbolju za Partizan imao je rezervista Dušan Vlahović u poslednjim trenucima drugog produžetka, kada je posle ubacivanja Darka Brašanca sa pet metara šutirao pored gola.

UŽIVO:

Od kada se igraju kvalifikacije za UEFA kupove ili preciznije - od kada su naši klubovi postali redovni učesnici istih, Partizan je samo dva puta završavao takmičenje posle prvog dvomeča.

Ali...

Prvi put se to dogodilo kada je sistem kvalifikacija bio drugačiji i znatno teži u Ligi šampiona, a drugi put je izbačen od strane "disciplinaca" UEFA.

 "Parni valjak" je u sezoni 1997/1998 završio takmičenje u kvalifikacijama za Ligu šampiona već 30. jula. Bili su to čuveni, prvi posleratni dueli sa Dinamom iz Zagreba (u to vreme Kroacijom). Prvi meč u Beogradu pripao je crno-belima (1:0), ali su "modri" u prestonici Hrvatske napunili mrežu Partizana (0:5) i izborili susret sa Njukaslom, koji je predvođen Alenom Širerom tek posle produžetaka na Maksimiru eliminisao moćni Dinamo, za koji su tada igrali "zvezdaši" Robert Prosinečki i Goran Jurić, zatim Dražen Ladić, Marko Viduka, Dario Šimić, Silvio Marić, Igor Cvitanović...

Partizan uglavnom nikada nije imao većih problema u prvom kolu kvalifikacija, baš kao i deset godina posle eliminacije od Zagrepčana. U sezoni 2007/2008 igrao je protiv Zrinjskog iz Mostara. "Valjak" je hercegovačke Hrvate pregazio u dva meča (6:1 u Mostaru i 5:0 u Beogradu), ali je izbačen iz Evrope zbog incidenata koji su se dogodili na stadionu "pod Bijelim brijegom", kada je došlo do sukoba Grobara sa obezbeđenjem, policijom i navijačima Zrinjskog.

Dakle, eventualni neuspeh crno-belih u Lubinu i eliminacija u 2. kolu kvalifikacija (Partizan nije igrao prvo kolo) bila bi najranija u poslednjih 20 godina.

Crno-beli su u Beogradu nadigrali Zaglembje, ali brojne prilike su ostale neiskorišćene, pa se pesimisti plaše da crno-beli ne budu strogo kažnjeni zbog toga u Poljskoj, dok za optimiste nema dileme - Partizan je bolji i napadači moraju da prorade. A, od klasičnih špiceva će u Lubinu biti samo dvojica - Nikola Đurđić i Dušan Vlahović. Valeri Božinov preskočiće meč, on čak nije ni otputovao na revanš.

Očekivani sastav ne bi trebalo da se razlikuje mnogo od početnog u Beogradu

PARTIZAN: Šaranov - Vulićević, Gogua, Milenković, Bogosavac - Brašanac, Everton - Janković, Radović, Mihajlović - Đurđić.

Sa druge strane, fudbaleri Zaglembja najavili su dosta ofanzivni način igre kod kuće nego što je to bio slučaj u Humskoj, kada su 90 minuta demonstrirali fudbalski destrukciju, sabijeni na svojoj polovini skoro do šesnaesterca.

Prenos utakmice je na televiziji Arena sport 1!

SASTAVI:

ZAGLEBJE: Polaček, Todorovski, Guldan, Dabrovski, Čotra, K. Pjatek, Kubicki, Voznjak, Rakovski, Janoška, L. Pjatek.

PARTIZAN:Šaranov - Vulićević, Gogua, Milenković, Bogosavac - Brašanac, Everton - Janković, Radović, Mihajlović - Đurđić.

TOK UTAKMICE:

4:3 VLAŠKO KRAJ!
3:3 - Mihajlovi dovodi Partizan na rud eliminacije!
3:3
- Voznjak vara Šaranova.
2:3 -
Janković je siguran, Partizan ima prednost, prvi put.
2:2 - BRAVO BOJANE! Šatanov brani Todorovskom.
2:2
- Đuričković po sredini, snažno i naravno gol.
2:1
- Guldan je pogodio iako je Šaranov izabrao pravu stranu.
1:1
- Ilić je siguran.
1:0
-Janos je precizan!
0:0
- Brašanac prebacuje gol!

KRAJ - Penali

120' Izlazi Bogosavac, ulazi Petar Đuričković.

119' KAKVA PRILIKA ZA VLAHOVIĆA!

Mladi napadač nije uspeo "otpadak" da smesti u mrežu. Izgubio je ravnotežu...

115' UF, SREĆA!
Tošik ima odličnu priliku i tuče preko gola.


Partizan je u drugom produžetku nemoćan da dođe u posed lopte!

106' ŠANSA ZA POLJAKE!

Guldan je bio sam, ali ni štoper Zaglembja nije uspeo, baš kao Ilić i Brašanac kada je Partizan imao priliku. Promašio je loptu.

- Kraj prvog, počinje drugi produžetak!

105' Janos šutira, a Šaranov brani. Bilo je opasno, veoma.

105' Neverovatno zvuči - fudbaleri Partizana, pošto je i Everton upisan u sudijinu beležnicu, imaju isto žutih kartona kao i domaći igrači.

- Saša Ilić, Gogua i Radović imaju žute kartone u Partizanu!

- Burno je u šesnaestercu Zaglembja u prvom produžetku!

94' ŠANSA!

Šta sada nisu iskoristili crno-beli. Mihajlović je uputio loptu u kazneni prostor, nešto između šuta i centaršuta, ali ni Saša Ilić i Darko Brašanac nisu uspeli da zahvate loptu. Da jesu, Partizan bi vodio. Obojica su bili na ivici peterca.


91 SAŠA ILIĆ ulazi umesto Radovića, opet je malo pokazao.

0:0 u Beogradu. 0:0 u Lubinu! Produžeci...

- Još dva minuta, pa produžeci. Ako ne padne gol....

85' Partizan zamalo da ispadne. Velika prilika za Zaglembje. Gogua je bio na pravom mestu u pravom momentu, ali mogao je da postugne autogol. Raspala se odbrana Partizana i kada je Voznjak sa "druge stative" odigrao u sredinu, Gogua je bio između dvojice fudbalera u narandžastim dresovima.

Twitter Embed Code


82' Mihajlović šutira pored gola sa distance!

78' ŠANSA, KONAČNO!

Radović je šutirao sa ivice kaznenog prostora pošto je prethondo vratio loptu sa leve na desnu nogu, ali je zakačio nekog od domaćih fudbalera i izborio samo korner. Partizan polako pritiska. Vlahović je doneo svežinu napadu.

74' Janoška ide na klupu, a Janus je u igri.

70' Đurđić izlazi, Vlahović debituje u Evropi!


67' Tomić i dalje "ćuti". Nema promena, iako je evidentno da vezni red nije dominantan kao u Beogradu.

63' STATIVA!

Posle kornera Poljaci pogađaju stativu, a gol je spasio Everon. Odlično se postavio i da nije bilo njega posle udarca glavom, Poljaci bi stekli prednost.

61' Rakovski izlazi, Vlaso ulazi!

52' Gogua širi ruke. Nema kome da preda loptu iz zadnje linije. Nešto pre toga bio je u verbalnoj raspravi sa Vulićevićem. Deluje da će obe ekipe biti opreznije.

- Partizan ima odličnu podršku svojih navijača.

Grobari
Izvor: YouTube


Nema golova ni posle trećih 45 minuta. Partizan je propustio najbolju priliku preko Gogue posle kornera. Ni Poljaci nisu bezopasni. Naprotiv!


43' PARTIZAN!

Velika, najbolja prilika. Mihajlović je izveo korner, Gogua sjajno skočio, ali je prebacio gol. Mnogi su već videli loptu u mreži.

- Najviše od svih bije Čotra. Sada je šutnuo Vulićevića u glavu. Srbin je već dobio žuti karton.


- Đurđić će nastaviti sa čalmom na glavi. Neverovatno gruba igra Poljaka!

31' VELIKA ŠANSA ZA POLJAKE!

Pijatek lako beži nesigurnom Gogui i iz idealne pozicije šutira po zemlji, a Šaranov brani. Isti igrač u nastavku akcije pokušava glavom i ne uspeva. Partizan teško prelazi na polovinu Zaglembja.

27' Poljaci nastavljaju da igraju kao mesari. Stradao je Everton posle krvničkog starta Šištofa Pijateka. Dobio je udarac direktno u koleno. Na sreću, Brazilac je ustao.

26' Partizan je loš! Ni blizu one igre od pre sedam dana...

- Zaglembje je preuzelo inicijativu, a Partizan već nekoliko minuta ne može da spoji nekoliko dodavanja. Posle kornera za Poljake dogodila se i sporna situacija u šesnaestercu crno-belih posle duela Darka Brašanca i Šištofa Pjateka.

Partizan ne bi smelo ovako da igra!

11' PRVA INTERVENCIJA ŠARANOVA.
Nije bilo preterano opasno po gol Partizana, ali čuvar mreže crno-belih nije propustio priliku da paradom zaustavi loptu.

9' GOGUA!


- Mogao je štoper Partizana posle drugog kornera mnogo bolje. Centaršut je bio na "drugu stativu", upravo gde se nalazio Sederik Gogua, ali je očajno tukao loptu glavom.

- Partizan pokušava da nametne jak i ofanzivan ritam.

5' Đorđe Čotra nastavlja da "bije" igrače Partizana. U prvoj utakmici nije dobio žuti karton, ali je u Lubinu, posle "košenja" Marka Jankovića, odmah upisan.

3' PRVI OZBILJAN NAPAD PARTIZANA!

Radović je posle kontre, koju je odlično povukao Evertob, primio loptu u kaznenom prostoru i zaista je dobio udarac po nogama, ali je isuviše teatralno pao, tako da nije dobio penal.

21.05 - Utakmica je počela!

20.42 - Igrači se zagrevaju, a navijači Partizana polako ulaze na stadion. Izgleda da će Grobari od prvog minuta biti prisutni na utakmici. Poljaci su u Beogradu ušli na stadion u Humskoj oko 65. minuta.

- Grobari su stigli u Lubin.

Twitter Embed Code



20.33 - "Ako nam Kokeza donese sreću, onda će morati uvek da putuje sa nama", poentirao je čelnik Partizana.

20.31 - Slaviša Kokeza je sa Partizanom u Poljskoj.

"Divan gest koji pokazuje brigu za srpski fudbal. Sve nas je obradovalo to što je predsednik FSS sa nama. To pokazuje da je srpski fudbal na prvom mestu", dodao je Vučelić.

20.29 - "Prognote su optimističe. Ali sa velikim poštovanjem prilazimo protivniku. Mi smo, međutim, pokazali u Beogradu da smo bolja ekipa i očekujem da ovaj put sportska sreća bude na našoj strani", rekao je za Arenu potpredsednik FK i predsednik JSD Partizan Milorad Vučelić.



Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

CAKI CALE 57

Podcenili Poljake i to im se osvetilo. Ovaj dvomeč izgubljen je u Beogradu . Ovde najveću odgovornost treba da snosi uprava pa trener.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC