SDS: Bezobrazno istupanje Incka

Autor:

SDS je pozvao Incka da nađe slobodno vrijeme i pročita šta je svojevremeno Herman Nojbaher, specijalni izaslanik Trećeg Rajha za Balkan, napisao u svojim memoarima.

0
A- A A+

Srpska demokratska stranka ocijenila je izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u kojoj Republiku Srpsku poredio sa zločinačkom državnom tvorevinom NDH, kao neprihvatljivo, uvredljivo i politički bezobrazno istupanje u javnosti osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu i koja je zadužena za očuvanje mira i stabilnosti u BiH.


SDS pita Incka da li je iz neznanja i nepoznavanja istorijskih činjenica uporedio dan međunarodno-pravno priznatog subjekta kao što je Republika Srpska sa danom osnivanja zločinačke tvorevine kao što je NDH.

U saopštenju SDS postavlja pitanje međunarodnoj zajednici u BiH da li je uloga visokog predstavnika sprovođenje mira i civilnog aspekta mirovnog rješenja, kao što piše u Aneksu 10, ili raspirivanje mržnje i nepovjerenja među narodima u BiH, revitalizacija istorije i podsjećanje srpskog naroda na strašne golgote koje je preživio od NDH.

Iz ove stranke podsjećaju visokog predstavnika da su "teror i zločini NDH ne samo prema Srbima, već i prema Jevrejima i Romima, nezabilježeni u istoriji Drugog svjetskog rata".

U saopštenju su navedeni i značaj i žrtva koje je srpski narod dao u borbi protiv fašizma tokom Drugog svjetskog rata, u kojoj je samo u jasenovačkim stratištima stradalo 700.000 Srba, od čega 75.000 djece mlađe od 14 godina.

SDS je pozvao Incka da nađe slobodno vrijeme i pročita šta je svojevremeno Herman Nojbaher, specijalni izaslanik Trećeg Rajha za Balkan, napisao u svojim memoarima.

"Imajući u vidu da je Nojbaher Austrijanac, vjerujemo da će ta činjenica posebno inspirisati visokog predstavnika u BiH da ubuduće i ne pomisli da Republiku Srpsku poredi sa NDH", saopšteno je iz SDS-a.

Incko je danas izjavio da ako bi se počeli slaviti praznici kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti da se slave i 10. april, dan kada je osnovana NDH.

Ostale vijesti