Umičević bez vize, Melanija ostala bez ćevapa

Nakon što predsjednik Srpske Milorad Dodik nije dobio američku vizu za odlazak na svečanosti povodom inauguracije Donalda Trampa, ista stvar zadesila je i Marinka Umičevića.

6
A- A A+
Marinko Umičević Foto: Brankica Spasenić/Mondo

Tehnički direktor banjalučke Fabrike obuće "Bema" Marinko Umičević neće otputovati u SAD na bal povodom inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trampa gdje ga je pozvala lično njegova supruga Melanija, ali je bračnom paru Tramp kupio originalne poklone.

Za novog američkog predsjednika Donalda Trampa pripremio je priglavke sa zmijanjskim vezom i šal sa zastavom Srpske i simbolima navijačke grupe "Vultures" iz Banjaluke, te knjigu o Republici Srpskoj. Za njegovu suprugu Melaniju pripremio je spavaćicu sa zmijanjskim vezom i knjigu o Banjaluci, te "bogatiju porciju ćevapa sa lukom i feferonkom“

Tetka iz Čikaga

Umičević je još jednom ispričao kako je poslao Melaniji Tramp cipele „radne i paradne“ tokom predizborne kampanje u SAD, te kako je dobio poziv od nje da prisustvuje balu.

"Mislio sam da mi je stigao telegram iz SAD da mi je umrla tetka iz Čikaga. Kad sam otvorio, pukao me je jak miris. Čovjek koji mi je čitao pismo, jer ne znam engleski, kazao mi je da je to pismo od pamuka i da košta 400 do 500 dolara", dodao je.

"Pripremio sam to u svom stilu jer su to naši simboli. Nažalost, to će ostati da čeka. Kćerka gospodina Trampa ima fabriku cipela, pa sam mislio i da napravim neki posao. Poklone neću slati, a ćevape ću sam pojesti", objasnio je Umičević na konferenciji za medije u Banjaluci.

Rekao je da je imao namjeru da otputuje u Vašington kao svojevrsni ambasador Banjaluke, BiH i regije, a s obzirom na to da bi troškove puta morao da snosi sam, Umićević kaže da je podigao i kredit.

"Razlog što neću ići na bal u Vašington koji se održava 17. januara u 19.30 sati je što nisam dobio vizu. Nisam ni odbijen od ambasade u BiH, a iako su znali gdje idem i ko me pozvao dobio sam termin 8. februara. Odmah sam ih pitao da li su normalni jer moram kupiti avionsku kartu i drugo, pa su mi onda zakazali termin 17. januara na dan kada se održava bal. To me posebno iznerviralo, ali tamo nemaš koga pitati, jer kad nazoveš pričaš sa mašinom", istakao je Umićević.

Tvrdi i da je pokušavao stupiti u kontakt sa američkom ambasadorkom u BiH, te da mu je na kraju zakazan termin za razgovor 1. februara, a na koji će otići iako je od puta odustao.

Zahvalnica Melanije Tramp Marinku Umičeviću Foto: Brankica Spasenić/Mondo

"Na balu sam dobio sto broj dva i imam status VIP gosta. Trebalo je da se obratim na toj gala večeri i održim govor od tri minute. To je bila velika šansa za Banjaluku, BiH i region. Nažalost, ta mi je prilika uskraćena. Jutros sam poslao gospođi Melaniji poruku, jer imam njen privatni faks i telefon. Izvinio sam se i rekao da ne mogu da dođem jer nisam dobio vizu. Kod njih je sada još noć pa će mi možda kasnije odgovoriti. Izvinio sam se i agenciji koja je organizovala bal", ispričao je Umićević.

On je iznio i podatak da stolica na ovom balu košta 3.000 dolara.

"Stolica se plaća, troškove puta sam snosiš, pa sam uspio i da dignem kredit i sve sam pripremio da platim to. Krivo mi je, ali nisam tužan da jaučem", dodao je.

Podsjetio je i kako će uskoro biti obilježena slava Sveti Jovan, te da će i to biti prilika da „nazdravi Melaniji u čast“.

On je rekao i da su brojni svjetski mediji prenijeli vijest o njegovom gestu prema američkoj prvoj dami, njenom pozivu, kao i to da su španski mediji otišli najdalje, nazvavši ga „njenim bijelim anđelom“. Istakao je i kako je nakon publiciteta vezano za priču oko Melanije Tramp, posao u „Bemi“ porastao za 300 posto.

Nebojša Kuštrinović, Umičevićev dugogodišnji prijatelj, rekao je i da su mu strani mediji nudili novac za ekskluzivu kada pošalje cipele gospođi Tramp.

Poklon novinarima

Direktor Beme je najavio i da će sljedeći poklon biti 50 pari cipela za novinare iz Banjaluke.

"Vi ste najzazlužniji što je ova priča otišla u svijet. Nikada nije bilo teže biti novinar nego sada. Preko vašeg udruženja novinara uzeću brojeve obuće", naveo je Umičević.

Ostale vijesti