• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grci osvojili bod u Zenici!

Autor mondo.ba

Iako je imala više šansi, Bosna i Hercegovina nije uspjela u petak da savlada nezgodne Grke u grotlu zeničkog "Bilinog polja" - 0:0 u šestom kolu kvalifikacija za Mundijal 2018. godine u Rusiji.

 Kvalifikacije (SP 2018): BiH - Grčka 0:0 Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Zmajevi" su u petak dočekali Grčku sa imperativom pobjede što zbog činjenice da bi zakucali na vrata najmanje baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, što zbog podatka da su im "heleni" ukrali pobjedu u Atini prije pet mjeseci uz nekoliko veoma ružnih scena na terenu i na tribinama.

Međutim, tim Mehmeda Baždarevića je podlegao pritisku i osvojio samo bod u veoma tvrdoj, gotovo "rovovskoj" i veoma nervoznoj utakmici.

BIH - Grčka 0:0

Istina, bosanskohercegovački fudbaleri su imali više šansi i udaraca u okvir gola, posebno u prvom dijelu kad je čuda činio golman Grčke Orestis Karnezis prilikom udaraca Edina Višće u 12. i u 24. minutu Kenana Kodre, koji je na terenu zamijenio povrijeđenog Senada Lulića.

Interesantno, Baždarević je u drugom poluvremenu izveo napadača Osasune, zbog loše partije cijelog tima,ali i podatka da je u tom trenutku imao previše navalnih igrača na terenu, pa je bio primoran da reaguje.

U finišu ove veoma nervozne utakmice prštalo je na sve strane.

Pokušavao je kapiten BiH Edin Džeko u nekoliko navrata, kao i večeras odlični Edin Višća, međutim Karnezis je pred 11.000 gledalaca na "Bilinom polju" bio nesavladiv.

Mogli su izabranici Mihaela Skibea da iz Zenice odu i s cijelim plijenom da je u 82. minutu poslije kontranapada "tri na jedan" mrežu Asmira Begovića pogodio Petros Mantalos, ali na sreću svih ljubitelja "zmajeva", napadač AEK-a iz Atine šutirao je iznad prečke.

Do kraja su Baždarevićevi puleni pokušali više na silu da uguraju loptu u grčki gol, ali jednostavno nije bilo ideje niti snage poslije izuzetno napornih klupskih sezona.

Nakon što je arbitar Nikola Ricoli odsvirao kraj, uslijedila je gužva i metež među igračima obje selekcije u tunelu "Bilinog polja", ali zasad nema više infrmacija o tome...

Iako je ovaj remi i bod svakako neuspjeh za BiH, do kraja su preostale još četiri utakmice i nije sve gotovo za "zmajeve" kad je riječ o plasmanu na Mundijal u Rusiji.

Ali, biće jako teško za Mešin tim da se domogne drugog plasmana na šampionat svijeta u istoriji...

BiH: Begović, Vranješ, Bičakčić, Šunjić (od 69. minuta Đumić), Zukanović, Višća, Pjanić, Jajalo, Lulić (od 19. minuta Kodro (od 77. minuta Bešić)), Džeko, Ibišević.

Grčka: Karnezis, Manolas, Ciolis, Zeka, Fortunis, Mitroglu, Bakasetas (od 50. minuta Donis), Torosidis, Papastatopulos, Mantalos, Stafilidis.

GRUPA H, ŠESTO KOLO

BiH - Grčka 0:0

Estonija - Belgija 0:2 (0:1)
/Mertens 31, Čadli 86/

Gibraltar - Kipar 1:2 (1:1)
/Ernandez 30 - Čipolina autogol 10, Sotiriu 87/

TABELA: Belgija 16, Grčka 12, BiH 11, Kipar 7, Estonija 4, Gibraltar 0.

TOK UTAKMICE

- kraj- 

90 - Tri minuta sudijske nadoknade...Polušansu je glavom imao Džeko, međutim, šutirao je glavom u padu visoko preko gola.

88 - Nema još mnogo vremena za "zmajeve"...

84 - Sjajan šut Edina Džeke, ali je Karnezis vršcima prstiju izbacio loptu u korner! U nastavku akcije, Karnezis je odbranio novi zicer koji je glavom uputio Bičakčić. Šteta!

82 - Poslije kornera BiH, uslijedila je brza kontra Grka, tri na jedan, ali je stopostotnu šansu za goste promašio Mantalos šutiravši iznad prečke. Velika sreća za BiH!

76 - Čudna odluka Baždarevića - zamijenio je Kodru, koji je ušao u igru umjesto Lulića i poslao na teren Bešića uz zvižduke dijela publike u Zenici.

75 - Šansa na drugoj strani, ali je napadač Grčke Mitroglu kasnio na petercu poslije odličnog centaršuta! 

75 - Džeko se našao u šansi, iz koljena je šutirao poslije pete Kodre, ali pravo u Karnezisa.

74 - U nastavku nije viđeno gotovo ništa vrijedno pomena ni ispred Karnezisa niti ispred Begovića.

70 - Kako se stvari odvijaju na terenu, najbolje pokazuje "ćutanje" navijača na zeničkom stadionu. Kao da i oni ne vjeruju da može doći do neke promjene.

69 - Dario Đumić mijenja Tonija Šunjića. Ovo je fudbaleru Meca prva zvanična utakmica za "zmajeve".

65 - Publika na stadionu skandira ime Muhameda Bešića, koji će uskoro na teren nakon što se oporavio od povrede. Nije imao priliku da se posebno dokaže u Evertonu, ali svi se na "Bilinom polju" nadaju da može probuditi "zmajeve" do kraja.

61 - Požutio je Bičakčić, a nakon njega i Jajalo.

57 - Grci su preuzeli inicijativu i samo zahvaljujući odlučnoj intervenciji Ognjena Vranješa nisu došli u mat poziciju pred golmana BiH.

50 - Bakasetas je nezgodno doskočio i neće moći da nastavi igru, pa je grčki selektor Skibe na teren poslao Donisa.

46 - Nastavljen je meč na "Bilinom polju". Nije bilo izmjena na poluvremenu.

- poluvrijeme - 

45 - Igraće se dva minuta nadoknade, odlučio je sudija Ricoli.

41 - Dobra akcija BiH, međutim u posljednjem trenutku je izblokiran Višća, pa je propala prilika da se kreira dobra situacija ispred grčkog gola.

40 - Veoma tvrd meč, ali su "zmajevi" zasad bili bolji i ne bi bilo nezasluženo da imaju prednost.

35 - Prvi korner za Grke, Manolas je bio u skoku, ali sve za završilo bez opasnosti za Begovića.

33 - Žuti karton za Papastatopulosa nakon faula na Džeki. Šansa za Pjanića da iz slobodnog udarca ugrozi Grke, međutim, bio je neprecizan vezista Juventusa.

27 - Prva prijetnja Grka nakon slobodnog udarca, Zeka je odbijenu loptu poslao visoko iznad prečke.

24 - Nova odlična šansa za "zmajeve". Nakon gužve u kaznenom prostoru lopta je stigla do Kodre, koji je iz prve reagovao ii šutirao, međutim, još bolje je odbranio golman Grčke.

21 - Ipak ne može Lulić da se vrati na teren, pa je Baždarević napravio prinudnu izmjenu i uveo Kenana Kodru, napadača Osasune.

19 - Pjanić je pokušao da iznenadi lukavim šutem sa više od 35 metara, ali je Karnezis bio na visini zadatka.

18 - Lulić se sudario sa Manolasom i ostao da leži na terenu okrvavljene glave, ali uvjereni smo da će se defanzivac Lacija vratiti uskoro na travnjak.

17 - Zbog međusobnog koškanja na terenu, Zukanović i Manolas su dobili žute kartone. 

16 - Džeko je zatresao mrežu, ali je gol opravdano poništen zbog ofsajda.

12 - Odlična šansa za BiH! Ubacio se Edin Višća, nakon asistencije Vedada Ibiševića, ali je šutirao iskosa pravo u Karnezisa.

10 - Nastavljena je oštra igra na obje strane, ali lopta je uglavnom između dva šesnaesterca.

5 - Zasad mnogo prekršaja i sjeckanja igre na sredini terena, bez opasnosti ispred oba golmana - Begovića na jednoj i Karnezisa na drugoj strani.

1 - Arbitar Nikola Ricoli dao je znak za početak utakmice. Srećno "zmajevi".

- završeno je intoniranje himni, fudbaleri i navijači Grčke, njih oko 50-ak, kao i grčka nacionalna melodija su zvižducima dočekani u Zenici.

- "Bilino polje" je dupke puno, što znači da susretu pristustvuje oko 11.000 gledalaca.

Selektor BiH Mehmed Baždarević odlučio se sa ovaj početni sastav...

BiH: Begović, Vranješ, Bičakčić, Šunjić, Zukanović, Višća, Pjanić, Jajalo, Lulić, Džeko, Ibišević.

...dok je njegov kolega Mihael Skibe na teren poslao ovih startnih 11.

Grčka: Karnezis, Manolas, Ciolis, Zeka, Fortunis, Mitroglu, Bakasetas, Torosidis, Papastatopulos, Mantalos, Stafilidis

Možda je Meša pomalo i iznenadio uvrstivši Matu Jajala umjesto Harisa Medunjanina, ali vidjećemo uskoro kako će to sve stajati na terenu. Sigurno je jedino da se Miralem Pjanić oporavio od povrede i igraće večeras.

NAJAVA

Pred početak utakmice šestog kola Grupe H, Grci imaju bod više u odnosu na "zmajeve" i dosad nisu izgubili u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Međutim, na listi Svjetske fudbalske federacije (FIFA) "heleni" su lošiji od izabranika Mehmeda Baždarevića za 11 mjesta - BiH je 29. na listi, dok je Grčka 40. selekcija planete.

To svakako uz dupke pun stadion može da pogura "zmajeve", ali i Grci imaju svoje adute - tradiciju u međusobnim mečevima. Na osam dosadašnjih, Grci su slavili četiri puta, a BiH samo jednom, dok su tri susreta završena neriješenim rezultatom.

Na posljednjem gostovanju u Zenici Grčka je doživjela poraz i to sa tri primljena gola, što je bio i njihov posljednji put da su tri puta kapitulirali na jednoj utakmici.

Mešin tim je u ovim kvalifikacijama efikasniji, postigao je 13 golova, tri više u odnosu na izabranike Mihaela Skibea, koji su uknjižili i dva gola manje u odnosu na BiH u svojoj mreži.

Utakmicu na "Bilinom polju" sudi Nikola Ricoli iz Italije, jedan od najboljih svjetskih arbitara.

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOŠ

PRAVA JE ŠTETA ŠTO GRCI NISU POBJEDILI ALI I OVAKO JE DOBRO NAJVAŽNIJE JE DA BIH NIJE POBJEDILA I DA REALNO NE MOŽE NIŠTA URADITI DO KRAJA KVALIFIKACIJA

Gagys

Pomozi Boze da bih ostane bez koze!!!Napred braco Grci,srusite ih!

Medo

Hajmo bosno

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC