Ko bi smeo? Otvoren hostel u radioaktivnoj zoni!

Autor:

Černobilj, jedno od najradioaktivnijih mesta na planeti, veoma je privlačno. U srcu zabranjene zone, otvoren je novi hostel, u kojem već ima gostiju.

0
A- A A+

Hostel se nalazi u bivšem sovjetskom studentskom domu, koji je udaljen 14,5 kilometara od mesta nuklearne katastrofe koja je 1986. godine uništila to područje.

Državna upravnica novog turističkog objekta, Svetlana Grišćenko, kaže da hostel trenutno ima 50 kreveta, i da se planira proširenje kapaciteta za smeštaj 102 osobe.

Prvi gosti su već stigli, uključujući turiste iz SAD-a, Novog Zelanda i Danske.

Posetiocima je omogućen pristup zabranjenoj zoni, koja obuhvata oko 1.600 kvadratnih kilometara na severu zemlje, ali samo uz dozvolu i u kratkim vremenskim intervalima.

Oblast, u kojoj je možda najpoznatiji napušteni grad Pripjat, i dalje se smatra visoko kontaminiratnom radioaktivnim materijama, ali je i sve popularnija među turistima koji mogu da rezervišu ture iz Kijeva.

Kris Ledbeter je za Telegraf Travel 2016. godine bio u jednoj takvoj turističkoj turi.

"Posetioce proveravaju pre ulaska u zabranjenu zonu - ograničen prostor u radijusu od 30,6 kilometara, koji okružuje područje eksplozije. Turistima se kaže da ne sedaju i ne dodiriju predmete unutar tog pojasa, a takođe se ponovo obavlja provera na radioaktivne čestice kada odlaze", priča on.

Izvor: YouTube

Černobiljski reaktor se nalazi ispod betona i čeličnog sarkofaga u kojem je zarobljeno 16 tona uranijuma i plutonijuma, i 30 tona visoko kontaminirane prašine, piše britanski Telegraf.


Ostale vijesti