• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I bivši kapiten uz "delfine": Već radi u stomaku!

Autor mondo.rs

Živko Gocić prvi put je na "Alfred Hajošu" gledao uživo reprezentaciju Srbije od kada nije njen član. "Još nisam prešao na 'drugu stranu'", priznaje.

/Od izveštača MONDA iz Budimpešte/

Ponovo u opremi Srbije, ali sada kao "spoljni član" ekipe.

Živko Gocić, legenda srpskog vaterpola, stigao je ove nedelje sa Vladom Vujasinovićem u bazu reprezentacije u Budimpešti i biće uz ekipu - igrače i stručni štab, do kraja Svetskog prvenstva.

Prethodni kapiten "delfina", spektakularno se sa Slobodanom Nikićem oprostio od reprezentacije prošle zime, a ove nedelje je prvi put gledao "A" selekciju sa strane, kao navijač.

"Protiv Australije sam prvi put uživo pratio meč reprezentacije, a da nisam njen član. Dosta je čudno, ali sve je to meni poznato. Sve znam kako funkcioniše i apsolutno nema tajni", kaže Gocić u Budimpešti.

U hotel ekipe stigao je kao velika i važna podrška "delfinima".

"Tako je, tu sam da ih vidim, da ih podržim i da vidim kako to izgleda sa druge strane. Do sada nisam imao poseban osećaj oko svega, jer sam otprilike i znao da će utakmica protiv Australije da bude kakva je bila. Sad je već drugačije i od srede ujutro počelo je da mi radi u stomaku. Očigledno još nisam prešao na drugu stranu, povezan sam sa njima, ali šta je - tu je. Toliko o mojim osećajima, pričajmo o utakmici".

Večerašnji meč je najvažniji dosad - derbi protiv Hrvatske od 22 časa, sa plasmanom u finale kao ulogom.

"Biće kvalitetan meč, kakav uvek i jeste između Srbije i Hrvatske. U poslednjih par godina lako smo izlazili na kraj sa Hrvatima, ali to ne znači ništa u predstojećoj utakmici, iz mnogo razloga. Prvi je zato što je zaključno sa Igrama u Riju jedna knjiga zatvorena i stavljena na policu. Sve posle toga je novo, došlo je do promena kod nas, kod Hrvata i ne treba se obazirati na to što je bilo".


"Čujem iz tabora Hrvatske da je njihova prednost to što su gubili uzastopno, mada ja to tako ne bih nazivao. Uopšte ne bih ulazio u prognoze. Prema onome što sam video do sada, mogu da kažem da je naša ekipa pokazala puno, da je delovala složno i da je igra delovala tečno... Sve je bilo kako treba. Mislim da smo u velikoj prednosti ako ponovimo igru kao protiv Grčke, Španije ili protiv Australije, iako to nije rival za ozbiljno razmatranje. E, sad, tu ima mnogo faktora koji će odlučivati. Hrvatska je ozbiljna ekipa, ukomponovana, momci znaju šta i kako igraju".

Viktor Rašović i Nemanja Ubović zauzeli su ovog leta mesta u timu koja su godinama "držali" Gocić i Nikić. Bivši kapiten ne želi da se mladom tandemu bilo kojom rečju ili postupkom nameće pritisak.

"Zaista mislim da je ono što se dešavalo do Rija okončano završetkom tog turnira. Ta knjiga, naravno, treba da se s vremena na vreme pogleda, ali ne treba nikoga ni pritiskati, ni upoređivati sa nekim ko je bilo pre. Što bismo to radili? Čemu to? I Nemanja i Viktor su u reprezentaciji Srbije dugi niz godina. U sistemu su rada, prolazili su pripreme, igrali utakmice, Svetsku ligu i oni uopšte nisu debitanti. Samo su sada izbili u prvi plan. Tu su bili i ranije, prošli kroz taj sistem i nema problema, što se i da videti".

Ovog leta, Gocić je ušao u novu ulogu, jer je prvi put seo i na trenersku klupu, kao član stručnog štaba reprezentacije sastavljene od igrača rođenih 1997. godine i kasnije. Pred tom selekcijom ovog leta je Evropsko prvenstvo u Beogradu, na bazenu "Milan Gale Muškatirović" od 5. do 13. avgusta.

"Prošli smo pripremni turnir koji smo iskoristili ne samo da proverimo gde se nalazimo, već i da ozbiljno radimo, fizički i taktički između utakmica, pa je i normalno da smo doživeli taj jedan poraz od veoma ozbiljne Mađarske. Momci su prošli mukotrpan rad i to je donekle priprema za njih za naredne godine. Da onaj koji se pojavi u 'A' selekciji ima ozbiljnu bazu i da nesmetano obavlja dužnosti i u toj selekciji. Nadam se da ćemo na prvenstvu u Beogradu otići što je dalje moguće".

S obzirom da ima direktan uvid i u "A" i u mladu selekciju, Gocić je jedan od pozvanijih da odgovori na pitanje - kakva je budućnost srpske reprezentacije?

"Ako pitaš za mlade igrače - dobra. Sve uopšteno - ne znam. Koliko mogu da primetim na osnovu iskustva iz mađarskog gradića Sombatelj, gde smo igrali turnir, tamo već imaju bazen od 50 metara, prave vaterpolo škole, imaju mnogo dece koji igraju vaterpolo i to kod nas nije slučaj, nažalost. Nadam se da će to da se promeni i da ćemo i mi u narednom periodu uspeti da pre svega rad sa mlađima podignemo na viši nivo, na prvom mestu - organizaciono, a onda i da malo podignemo klubove. Znate priču, ako nema klubova - nemamo odakle da crpimo snagu za reprezentaciju i to će doći na naplatu kad-tad", poruka je Gocića.

Dok učestvuje u radu mlade selekcije, legendarni vaterpolista upoznaje se i sa trenerskim poslom, u koji je ušao u dogovoru sa Dejanom Savićem i svojim šefom i mentorom, Vladom Vujasinovićem.

"Dok sam aktivan igrač ne verujem da ću moći da radim oba posla, ali da budem na ispomoći - u svakom slučaju da", nasmejao se Gocić, čiji je dolazak na "Margit Siget" izazvao očekivano veliku pažnju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC