• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekstravagancija klasike i roka Dine Desančić

Autor mondo.rs

Klasična muzika u Crnoj Gori nema veliki auditorijum, ali bi takva situacija mogla da se mijenja na bolje nakon jedinstvenog poduhvata violinistkinje Dine Desančić.

 Ekstravagancija klasike i roka Dine Desančić Izvor: MONDO/Anto Baković

Neplanirano i neočekivano, violinski koncerti obilježili su ovog ljeta crnogorsku muzičku scenu. Zahvaljujući nastupu svjetski poznatih Nemanje Radulovića, Stefana Milenkovića i Romana Simovića u okviru KotorArta, ali i jednog po mnogo čemu jedinstvenog koncerta u Baru, koji bi u svakom segmentu mogao da se okarakteriše kao 100 odsto domaći spektakl.

Riječ je o koncertu Dine Desančić sa rok bendom Akademija u okviru manifestacije Ljeto sa zvijezdama na kojem je prvi put javno izvedena kompozicija „Kamena simfonija“ profesorice violine iz Bara i jedne od najpoznatijih violinistkinja u regionu.

 Da je riječ o izuzetnom poduhvatu, govori podatak da se ovih dana na najatraktivnijim destinacijama crnogorskog primorja snima spot za ovu kompoziciju uz podršku Porto Montengra ali i Ratne mornarice Crne Gore!

Snimanje se odvija se pod malim velom tajne, pa smo „ovlašćeni“ da dodamo još samo to da se uloge režije i snimatelja latio maestro objektiva Dejan Senić. Kakvu je podršku Dina dobila od ratne mornarice ostaće strogo čuvana tajna do premijere spota.

U iščekivanju da spot „Kamene simfonije“ ugleda svjetlo dana, razgovarali smo sa Dinom o njenom novom projektu ali i nesvakidašnjem aranžmanu koji je ostvarila sa jednim od najboljih izvođačkih rok sastava u regionu.

Pogledajte VIDEO:

Intervju Dina Desančić
Izvor: YouTube/MONDO



Mr Dina Desančić je sa desetkom diplomirala i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesorke Evgenije Kravceve (uz prosječnu ocjenu tokom osnovnih studija 9,86). Višestruko je nagrađivana na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Od oktobra 2010. do avgusta 2011. godine bila je violinista alternativnog i ekstravagantnog sastava iz Novog Sada, koji je kombinovao električne gudačke instrumente sa elemenata roka, latina, elektro svinga i tradicionalnih motiva Vojvodine i Balkana.

Sa ovim benedom Dina je nastupala u operi i teatru Madlenijanum , beogradskom Sava centru u Beogradu, Cankarjevom domu u Ljubljani, hali Borik u Banja Luci, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu...



Poslednji nastup sa ovim sastavom imala je ljeta 2013. godine na koncertu povodom Dana državnosti na Trgu u Budvi.

Po povratku u Bar, započela je pedagošku karijeru u ŠOMO "Petar II Petrović Njegoš" u Baru i ŠOSMO za talente "Andre Navara" u Podgorici, pridružila se Etno grupi „Zora“, a od prije pola godine i rok bendu Akademija.

„Kamena simfonija“ je njena prva autorska kompozicija. Pogledaje premijernu izvedbu na koncertu u Baru:

Kamena simfonija
Izvor: YouTube/MONDO


Ljetos je održala i koncert sa kolegom Safetom Drljanom (harmonika), koji je nezvanično zaslužio epitet najboljeg muzičkog događaja u okviru jubilarnog 30. Barskog ljetopisa.

Dina je prepoznatljiva po svom jedinstvenom, urbano-aranžmanskom  pristupu kako klasičnoj tako i popularnoj muzici. To ju je, između ostalog, odvelo na gostovanje u 11. epizodi serijala „Alhemija Balkana“ proslavljenog novinara Gorana Milića na TV Al Džazira, kao predstavnicu novog umjetničkog talasa u Crnoj Gori.

Uz rok bend Akademija i Etno grupu Zora, aktivni je član i sastava „Almazian Symphony“, koji predvodi čuveni Jermenski violinista Hačatur Almazian s kojim je nastupala u Moskvi i snimala u studiju Emira Kusturice muziku za njegov film „Cool Water“, koji je producirao Džoni Dep.

Čardaš - Dina Desančić i Akademija
Izvor: YouTube/MONDO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop