Opozicija: Izmišljaju nepostojeće neprijatelje

Autor:

Nakon što je SNSD optužio opozicione stranke u NSRS da "ruše parlamentarnu demokratiju i institucije uz podršku stranih mentora i Sarajeva", reagovali su iz SDS-a, PDP-a i NDP-a.

2
A- A A+

govedarica, opozicija Foto: Mondo/Vedran Ševčuk

Srpska demokratska stranka smatra da vlast, u nemogućnosti da odgovori na konkretne zahtjeve opozicije, izmišlja nepostojeće neprijatelje Srpske i u tu funkciju stavlja, kako kažu, svoje plaćenike, preletače i medije koje kontroliše.

"Nije prvi put da SNSD ima podršku /Koalicije/ `Domovine` sa čijom skupštinskom većinom se `brani` ustavni poredak Srpske i institucija Narodne skupštine. Da li su oni u toj većini po nalogu političkog Sarajeva, kako to SNSD spočitava opoziciji?", pitaju iz SDS-a.

U saopštenju iz SDS-a navode da je "vlast u Srpskoj svojim odbijanjem legitimnih zahtjeva opozicije, kršenjem Ustava, zakona i Poslovnika o radu Narodne skupštine u potpunosti urušila demokratski kapacitet institucija i sve stavila pod kontrolu jednog čovjeka".

SDS je mišljenja da je "Republika Srpska danas posljednji autokratski režim na Balkanu" i da on mora biti srušen, institucionalnim ili vaninstitucionalnim putem. "Na njemu je da odluči. SDS je odlučio", poručuju iz ove stranke.

Reagujući na saopštenje u kojem SNSD optužuje opozicione stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske da "ruše parlamentarnu demokratiju i institucije uz podršku stranih mentora i Sarajeva", SDS smatra da to predstavlja "najniži stepen političke bijede i laži".

Iz Partije demokratskog progresa saopšteno je da je danas, kako je ocijenjeno, SNSD "najbrutalnije napao instituciju Narodne skupštine, uzurpirao je i oduzeo od građana".

"Upravo SNSD godinama dijeli narod i poziva na sukobe, jer žele fizičkim obračunima da skrenu pažnju sa ogromnih problema u koje su doveli Srpsku“, navodi iz PDP-a.

Iz PDP navode da su zgroženi saopštenje u kojem SNSD optužuje opozicione stranke u Narodnoj skupštini da "ruše parlamentarnu demokratiju i institucije uz podršku stranih mentora i Sarajeva".

Iz PDP-a su naveli da ih ništa neće zaustaviti u namjeru da sačuvaju Narodne skupštine Republike Srpske od, kako smatraju "uzurpacije i diktature SNSD", jer je Srpska za njih svetinja.

NDP saopštio je danas da opozicija ne ruši parlamentarnu demokratiju, kako to tvrde iz SNSD-a, već da to rade oni koji su "urušili Republiku Srpsku".

Iz NDP-a navode da je vlast u Srpskoj "zavela teror ravan aparthejdu", te da je danas demonstrirana metoda prema kojoj se "za svoje neuspjehe, pljačke, moralni, demografski i svaki drugi sunovrat" optužuju drugi.

"Kako drugačije shvatiti najnoviji pamflet iz SNSD-ove morbidne kuhinje koja, u nemogućnosti da odbrani neodbranjivo, poseže za najokrutnijim metodama koje parlament Srpske nije doživio za 26 godina svog postojanja, jer je suspendovan ustavni poredak Republike Srpske", naveli su iz NDP-a.


U saopštenju se ističe da je vlast, "u svojoj nemoći, ponovo potegla za oprobanom metodom - pominjanjem Soroša i stranih elemenata pod čijim se nalogom, navodno, dešava pokušaj `nasilnog zauzimanja parlamenta`".

Iz NDP-a poručuju da neće odustati i da je, kako kažu, svaki režim doživio svoj kraj.

Ostale vijesti