Rode iz Gradiške senzacija na Malti

Ovih dana ornitolozi na Malti bilježe seobu ptica iz cijele Evrope preko Sredozemlja. Posebnu pažnju javnosti privukle su dvije spašene mlade rode iz Gradiške.

0
A- A A+

Ornitolozi banjalučkog Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta mlade rode su markirali prstenovima početkom septembra.

Rode su izležene u selu Vrbaška, opštine Gradiška, u dvorištu Gojka Ćelića. U toku ljeta odrasle ptice – roditelji su potrovani, vjerovatno u toku deratizacije zbog mišje groznice. Nakon toga ptići su uz pomoć radnika Elektrodistribucije Gradiška skinuti sa gnijezda kako ne bi uginuli. Gojko i Nataša Ćelić su nas obavijestili i nakon toga smo brzo reagovali, ptice pregledali, prevezli i zbrinuli kod naše volonterke Dženane Bešić koja se za njih brinula sve do avgusta. Iako su bile ručno hranjene i uz ljude, instikt seobe je proradio i u tom periodu počele su da uvježbavaju let i da se iz dana u dan sve više udaljavaju od mjesta gdje su hranjene. 18. septembra, predveče su nas napustile i nisu se više vraćale", navode iz DIZB-a.

Prije nekoliko dana kolege ornitolozi sa Malte javili su se sa fotografijama roda iz Gradiške. S obzirom da Malta ima velikih problema sa krivolovom volonteri su budno pazili na ptice tokom zadržavanja na Malti i iduće jutro rode su nastavile svoj put za Afriku.

"Ptice su markirane aluminijskim i kolor prstenovima Centra za markiranje životinja iz Beograda, a prstenovanje su izvršili biolozi DIZB-a Jovica Sjeničić i Dejan Radošević. Nadamo se da će se ove dvije rode tokom sljedećeg proljeća bezbjedno vratiti u okolinu Gradiške i osnovati nova legla“, kažu u DIZB-u.

Ostale vijesti