• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbrana "zmajeva" – postoji li to?

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Da li znate koja četvorica igrača čine ili bi trebali da čine odbranu reprezentacije BiH? Taj odgovor teško da zna i sam selektor Mehmed Baždarević.

Reprezentacija BiH pobjedom nad Estonijom 2:1 u utorak uveče završila je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018 u Rusiji.

Još jedan kvalifikacioni ciklus završen je neuspjehom i „zmajevi“ će propustiti još jedno veliko takmičenje.

Posljednja šansa za reprezentaciju BiH bio je duel na sarajevskoj Grbavici protiv Belgije u kojem su „zmajevi“ trebali da upišu tri boda i sačekaju eventualni kiks Grčke na Kipru, kako bi preuzeli drugo mjesto na tabeli,  ali desilo se suprotno.

Belgija je slavila 4:3, a Grčka tri sata kasnije pobjedom nad Kiprom obezbijedila drugo mjesto u Grupi H, jer je bilo jasno da će Grčka u posljednjem kolu pobijediti Gibraltar.

Nakon utakmice s Belgijom Edin Džeko bio je vidno razočaran i odmah po završetku u studiju BHT-a dao je izjavu koja bi trebala da zabrine:

"Bez obzira na sve, golovi koje smo primili nemaju veze sa profesionalnim fudbalom. Ako želimo da napredujemo mislim da nešto treba da se promijeni, neke analize da se naprave, jer ovako ne ide. Da nije žalosno bilo bi smiješno“, rekao je Džeko poslije utakmice u kojoj su „zmajevi“ Belgiji dali tri gola, ali i primili četiri.

"Nije to stvar odbrane, ja ne govorim odbrana-napad. Svi zajedno napadamo, svi zajedno se branimo. Jednostavno, pogledajte golove, to nema veze sa profesionalnim fudbalom“, pokušao je da ublaži Džeko svoju kritiku na račun defanzivaca istakavši da ne dijeli tim na odbranu i napad.

Bosna - Belgija 3-4
Izvor: YouTube

Tačno je da odgovornost za primljene pogotke snosi cijela ekipa, međutim, činjenica je i ta da kroz ove kvalifikacije BiH nije imala standardnu odbrambenu četvorku i da se mnogo rotiralo u zadnjoj liniji.

Teško da bi ijedan navijač BiH na pitanje „Ko čini zadnju liniju zmajeva?“ znao odgovor, jer sudeći prema onome što smo vidjeli u kvalifikacijama to još nije definisao ni selektor Mehmed Baždarević.

Da je tako pokazuje podatak da Baždarević u 10 utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nije ponovio četvoricu u zadnjoj liniji kao na prethodnoj utakmici.

Naravno, na sastav ekipe zavise brojni faktori, od trenutne forme igrača, kvaliteta i načina igre protivničke ekipe, pa do suspenzija i žutih kartona, ali činjenica je da je Meša konstantno rotirao zadnju liniju.

Baždarević je ovaj kvalifikacioni ciklus počeo sa zadnjom linijom Kolašinac – Spahić – Zukanović – Vranješ i ostvarena je ubjedljiva pobjeda 5:0 protiv Estonije, u kojoj je Spahić postigao dva gola.

Uslijedio je prvi veliki test, meč sa Belgijom, a Meša je napravio jednu izmjenu, umjesto Vranješa igrao je Bičakčić. Taj meč završen je porazom 4:0.

U pobjedi 2:0 nad Kiprom vratio se Vranješ, ali je mjesto Zukanovića zauzeo Šunjić, da bi se za četvrti meč kvalifikacija, na gostovanju u Grčkoj (1:1), selektor Baždarević odlučio za zadnju liniju sa početka kvalifikacija.

Broj nastupa u kvalifikacijama

Kolašinac 9/10

Vranješ 7/10

Zukanović 6/10

Spahić 4/10

Bičakčić 4/11

Šunjić 4/10

Cocalić 3/10

Đumić 2/10

Sušić 1/10

Jedini igrač koji je bio konstantan u  10 kvalifikacionih utakmica bio je lijevi bek Arsenala Sead Kolašinac, koji je propustio samo jedan reprezentativni meč i redovno zauzimao svoje mjesto pored lijeve aut-linije.

I Ognjen Vranješ odigrao je sedam od deset utakmica, ali je pitanje može li se govoriti o njegovoj standardnoj ulozi u reprezentaciji, jer se njegova pozicija u tim već godinama mijenja, najčešće je desni bek, ali po potrebi je u sredini odbrane.

Nakon što je Spahić ostao bez kluba, više nije bilo mjesta za njega u reprzentaciji i Baždarević je bio primoran da nađe nova rješenja i umjesto njega na meču protiv Gibraltara igrao je Cocalić, dok je Vranješevo mjesto na desnom boku zauzeo Bičakčić.

I na meču protiv Grčke Baždarević je bio prinuđen na izmjenu, ovog puta zbog povrede Kolašinca, koja je zamijenio Zukanović, ali je izmjena bilo i na ostalim pozicijama pa je zadnja linija Kolašinac – Zukanović – Cocalić – Bičakčić transformisana u četvorku Zukanović – Šunjić – Bičakčić – Vranješ.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Nakon povratka Kolašinca za meč protiv Kiprana očekivalo se da se Zukanović, koji je odigrao četiri od prethodnih pet utakmica, sa boka gdje je mijenjao Kolašinca vrati na štopersku poziciju, međutim ostao je na klupi, a igrao je Šunjić. „Zmajevi“ sa četvorkom Kolašinac, Šunjić, Bičakčić i Vranješ na tom meču poraženi su 3:2, što je bio jedan od prelomnih mečeva kvalifikacija.

Vratio se Zukanović u ekipu u ubjedljivoj pobjedi protiv Gibraltara, ali na ovom meču umjesto Bičakčića igrao je Cocalić.

Ni Zukanović ni Cocalić nisu počeli sljedeći meč protiv Belgije, Zukanović zbog suspenzije, dok je Cocalić ostao na klupu, pa su štoperski tandem, uz bekove Kolašinca i Vranješa činili Šunjić i Đumić.

Na posljednjoj utkamici kvalifikacija protiv Estonije Baždarević je napravio tri izmjene u odnosu na Belgiju. Povrijeđenog Vranješa zamijenio je Sušić na desnom boku, a na centralne pozicije vraćeni su Zukanović i Cocalić pa su zmajevi kvalifikacije zazvršili sa zadnjom linijom Kolašinac – Zukanović – Cocalić – Sušić.

Da li je i koliko rotacija zadnje linija uticala na ishod ovih kvalifikacija i broj primljenih golova, ostaje pitanje.

Na kraju, podatak da je reprezentacija BiH na deset mečeva kvalifikacija primila 13 golova. Ovo i nije toliko zabrinjavajuće ukoliko se uzme u obzir podatak da je osam od tih golova primila od Belgije.

S druge strane, činjenica je da je BiH primila duplo manje golova od Belgije i Grčke, koje su primile po šest golova. A upravo te reprezentacije obezbijedile su direktan plasman na Svjetsko prvenstvo, odnosno u baraž!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC