• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saša o letovima "do SAD" i 15 neostvarenih želja

Autor mondo.rs

Trener Lokomotive govorio posle meča protiv Partizana o "večitim rivalima", regionalnim ligama, okupljanjima reprezentacija koja su mu "malo bezveze", o svom beku koji ne igra dobro odbranu...

 Saša Obradović Lokomotiva Kubanj Zvezda Partizan Srbija Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Saša Obradović, trener Lokomotive Kubanj, zadovoljan je napustio halu "Aleksandar Nikolić" u sredu uveče.

Ekipa srpskog stručnjaka ostvarila je na gostovanju Partizanu i petu pobedu u isto toliko kola Evrokupa, a nekadašnji reprezentativac naše zemlje dobio je i priliku da se vidi sa porodicom, u sezoni prožetoj dugim putovanjima.

Uz poruku da ga nije zaboleo upaljač koji ga je, bačen sa tribine, pogodio u glavu, Obradović je  na konferenciji za novinare pričao i o aktuelnom momentu svoje ekipe, ali i o njenom formiranju.

"Zadovoljan sam (pobedom). Zadovoljan i zbog toga što mogu malo kod kuće da budem, da vidim familiju. Sad kad krenemo na putovanja zaista nije lako", rekao je trener tima iz Krasnodara.

"Ako bih mogao malo i da odbranim svoje igrače... Svaki put je stvarno pakao. Deset do 15 sati letimo. Svaki put odemo 'do Amerike i nazad'. Ponekad nije jednostavno ni imati pun fokus, a ni pravu fizičku energiju, kakvu smo imali u nedelju, gde smo izdominirali i odigrali odličnu košarku", podsetio je Obradović na ubedljiv trijumf protiv Saratova (110:77).

Na konstataciju da mnogi vide Lokomotivu Kubanj kao prvog favorita za osvajanje Evrokupa, Obradović kaže da ta ocena može da ima dvostruko značanje. Odnosno, da može da bude i pohvala, ali i dodatno opterećivanje njegovog tima.

"Koliko smo favoriti, to uvek može da bude i zlonamerna i dobronamerna poruka, od različtih ljudi. Pre svega, trebalo bi da kažem da nisam potpisao nijednog od 10 do 15 igrača koje sam hteo ove godine. Nijednog", zastao je Obradović.

"Potpisali smo ono što je dobro, a da li je najbolje ili nije - pokazaće vreme. Da li će moći da osvoje? Do sada nisu osvajali, kroz sve lige koje su igrali. Tako da ta uloga favorita mora da se zasluži i kroz ove utakmice prve faze. Naravno, tu je uigravanje, prepoznavanje uloga u timu, ali dugo je takmičenje i očekuju se određene izmene. Kao što nama u poslednjim utakmicama pomaže (Dimitrij) Kulagin. To je još jedan igrač koji može da kreira sa loptom i vidi se da ima određeni nivo znanja".

"VTB ove godine jača nego prošle"

Prema Obradovićevom mišljenju, regionalno takmičenje u kojem učestvuju ruski klubovi kvalitetnije je nego dosad. "Himki i CSKA su glavni favoriti da budu opet u Evroligi, moja ekipa i Uniks i Zenit su drugi favoriti, koji možda vrebaju iz senke. Videćemo koliko će to biti realno", rekao je on.

Obradović, ipak, ne beži od najviših ambicija.

"Od pritiska ne bežim, uvek sam ga imao i kao igrač i kao trener. Ne bavim se pritiskom, više razmišljam o tome kako da poboljšam igru ekipe i kako ja da budem bolji. Završetak takmičenja je stvarno daleko i ne bih se bavio time da li ćemo ući u Evroligu kroz Evrokup ili kroz VTB ligu. Trebalo bi da razmiljamo kratkoročno, od utakmice do utakmice i da se bavimo formom ekipe. Šta će se desiti u martu ili junu dosta je daleko. Biće promena i što se tiče nas i što se tiče drugih ekipa. Ne bih se još izjašnjavao". 

I sopstvenoj konstataciji da ove godine Evrokup ne igraju jaki španski timovi (učestvuju Gran Kanarija, Andora i Bilbao), Obradović je dodao zadršku kada je u pitanju prognoza krajnjeg ishoda takmičenja i time završio priču o Evrokupu.

Novinari su potom bivšeg trenera Albe, Donjetska, Turova, Kelna i Kijeva pitali da li bi mogao da se vrati i u ove krajeve i da preuzme neki ovdašnji klub.

"I to je daleko. Imam trogodišnji ugovor u Lokomotivi i lepo mi je tamo, osim putovanja, koja su teži deo posla, i uz izostanak familije i privatnog života, što je takođe deo ovog posla... Ne znam, nikad ne reci nikad", nasmejao se Obradović.

"Nikad ne znaš šta sutra donosi. Ipak, ne razmišljam toliko daleko. Dajem maksimum svaki dan. Da li ću biti ovde ili tamo, to je teško pitanje da se odgovori".

Na pitanje o srpskoj košarci i klubovima, šef struke Lokomotive rekao je da se domaća košarka uvek ogleda kroz "Partizan i Crvenu zvezdu", s tim da je na regionalnoj mapi istakao i Cedevitu i Budućnost.

"Mislim da je Partizanu potrebno još malo vremena da nađe formu, imaju totalno novu ekipu. Vidi se da je selekcija igrača vrlo solidna, tako da očekujem da budu mnogo bolji u drugom delu takmičenja. ABA ligu pratim uvek koliko mi obaveze dozvoljavaju. Kompetitivna je, Zvezda je slabija u odnosu na prošlu godinu, ali pravi fenomenalne rezultate. Mogu i oni da imaju velika očekivanja. Normalno, oni su opet top favorit za Jadransku ligu. Videćemo..."

"Okupljanja reprezentacija? Malo bezveze..."

Dok odmiče oktobar, utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. polako dolaze u prvi plan. Kakav je stav Saše Obradovića o tom pitanju? "Ako bih mogao da sudim po svojoj ekipi, a imam šest reprezentativaca, to će mi sigurno mnogo narušiti ritam i samu atmosferu u ekipi. Dve nedelje da budeš bez tima, koliko god da neki igrači znaju sistem, mislim da je vrlo loše. Igrači ipak najviše ispaštaju. Naravno i samo takmičenje nije onda pravi nivo, ni ogledalo onoga što imaš. Nijedna selekcija neće biti ista i malo mi bezveze zvuči reprezentativni skup. Ko će da bude tu od igrača, ko od trenera? Evroliga, Evrokup... Mnogo pitanja, mnogo matematike"

Za kraj, Obradović se još jednom vratio na svoj tim i dao veoma zanimljiv odgovor na pitanje o Džou Reglendu, najefikasnijem igraču u trijumfu protiv Partizana.

Na konstataciju o igri sa i bez bivšeg Armanija, srpski stručnjak rekao je da bi trebalo posmatrati njegov nastup iz više uglova.

"Trebalo bi, ako se već pravi analiza, da se vidi koliko je dobar u napadu, a koliko je loš u odbrani. Prema tome, bilo je dosta situacija koje su morale drugačije da budu završene. Ako je moja filozofija odbrambena, onda to mora bolje da se radi. Generalno, odbrana na bekovima nije bila dovoljno dobra. Kad vidiš ideju sa druge strane, da trener hoće da te napada sa izolacijama, to dovoljno govori koliko respektuje odbranu suparničkog tima. Reglend je dobar, napadački sigurno zaslužuje ovaj nivo, ali mora u oba pravca da bude dobar. Ima loše navike, dolazi iz manjeg tima (Avelina), gde nije imao nikakve zahteve i sad to mora drugačije da prihvati. Igrač je koji je 'jedan' i 'dva', manje 'jedan', a više 'dva'... Faktor je u našoj igri i dobro je što ga imamo, ali mora mnogo bolje u odbrani", otvoren je bio Obradović.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC